Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vo veku 90 rokov zomrel Štefan Nosáľ, choreograf a vedúci Lúčnice
Zdielať na

Vo veku 90 rokov zomrel Štefan Nosáľ, choreograf a vedúci Lúčnice

BRATISLAVA / Slovensko zasiahla veľmi smutná správa. Vo veku 90 rokov zomrel vedúci a choreograf folklórneho súboru Lúčnica. Informáciu prinieslo na facebooku Svetové združenie Slovákov v zahraničí.

Informáciu pre TV JOJ potvrdil aj manažér folklórneho súboru Július Jackuliak. Štefan Nosáľ zomrel v sobotu večer.

Štefan Nosáľ od roku 1949 pôsobil ako sólista súboru Lúčnica. Od roku 1951 súbor viedol ako choreograf a vedúci tanečného súboru. V roku 1953 absolvoval Stavebnú fakultu v Bratislave a v roku 1957 absolvoval štúdium choreografie na Vysokej škole múzických umení v Bratislave.

Štefan Nosáľ sám najprv tancoval a neskôr sa stal umeleckým vedúcim a choreografom súboru, ktorému dal svoju výraznú pečať a ktorý pod jeho vedením celému svetu predstavil slovenský folklór.

"On bol modla, ku ktorej sa človek chcel dostať," hovorí so slzami v očiach choreograf Ján Ďurovčík. "Pre mňa bol všetkým. Učiteľ, priateľ, mentor, kritik a neskôr som aj ja cítil, že ja som pre neho niečo. Modla, ktorej sa chcete dotknúť a máte šťastie, že vedľa takého génia môžete kráčať," dodáva Ďurovčík.

"Odišiel v krásnom veku, odišiel po vykonanej práci, zanechal dieťa menom Lúčnica. Ten človek urobil všetko správne, ešte aj ten odchod," dodáva Ďurovčík.

V Lúčnici tancovala aj bývalá Miss Silvia Lakatošová. "Bol to jeden obrovský človek, ktorý robil svoju prácu s nesmiernou pokorou a láskou. To bohatstvo, ktoré máme povýšil na umenie," uviedla Lakatošová

V Lúčnici viac ako 50 rokov

V roku 1968 pôsobil ako pedagóg na VŠMU. V rokoch 1972-92 sa stal vedúcim Katedry tanečnej tvorby. V roku 1980 pôsobil ako profesor na VŠMU. V roku 1984 vydal vysokoškolskú učebnicu Choreografia ľudového tanca. V roku 1975-1997 autorsky pripravoval programy súboru Lúčnica, ktorú vyše 50 rokov vedol a formoval.

Vytvoril viac ako 200 choreografických diel, tvorba vo filme TV, choreograficky spolupracoval v divadelných súboroch: Slovenské národné divadlo, SĽUK, Poddukliansky ukrajinský súbor, Národní divadlo v Prahe, Československý štátny súbor Praha, Kráľovská opera Antverpy, Folklorisch Danstheater Amsterdam, Štátny súbor ŽOK - Moldavsko, Štátny súbor Tunis, súbor Tamburitza Pittsburgh USA, Leningradský Musik hall.Predseda a člen porôt pre balet a ľudový tanec.

V roku 1968 mu bol udelený titul zaslúžilý umelec a v roku 1989 národný umelec, v roku 1997 získal Rad Ľudovíta Štúra II. Triedy. V roku 2007 mu prezident udelil Pribinov kríž I. triedy za významný prínos k rozvoju slovenskej kultúry.

​Štefan Nosáľ sa podieľal aj na projekte kapely IMT Smile a Lúčnice, ktorí spolu absolvovali v roku 2016 spoločné turné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy