Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Záznamy o ruských zajatcoch sú na Slovensku. Príbuzným skrsla nová nádej
Zdielať na

Záznamy o ruských zajatcoch sú na Slovensku. Príbuzným skrsla nová nádej

BANSKÁ BYSTRICA / Po ôsmich rokoch sa na Slovensko dostali záznamy, ktoré obsahujú informácie o 38 tisícoch zajatcov väznených v ruských zajateckých táboroch. Záznamy majú cenu zlata a predstavujú nádej pre mnohých, ktorí pátrajú po svojich príbuzných.

Múzeum SNP v Banskej Bystrici po ôsmich rokoch ukončilo intenzívny výskum o Slovákoch v ruských zajateckých táboroch. Záznamy o 38 tisíckach zajatcov budú skúmať na Slovensku.

Počas ciest Stanislava Mičeva, riaditeľa Múzea SNP, do Moskvy sa podarilo získať záznamy, ktoré majú pre historikov cenu zlata. Po dlhých rokoch sa ich podarilo dostať aj na Slovensko. Trvalo to celých osem rokov. 

"Táto spoločná história je pre mnohých vzrušujúca, sú tu stále rodiny, pre ktoré je dôležité dopátrať sa minulosti, pokiaľ sa vyskytla takáto možnosť, sme radi, že nadácia bola pri tom," povedal Gabriel Beer, predseda správnej rady Nadácie Energetický a priemyslový holding. 

Zozbierané a naskenované záznamy obsahujú údaje o 38 tisíckach Čechov a Slovákov, ktorí boli do roku 1956 uväznení v ruských zajateckých táboroch. Gabriela Hlôšková je jedna z tých, ktorá dúfa, že v záznamoch nájde meno svojho otca. 

Múzeum SNP ešte nevie povedať, ako dlho bude záznamy skúmať. Budú potrebovať pomoc skúsených ruštinárov s historickými a geografickými znalosťami. Záznamy obsahujú podrovné informácie o zajatcoch, po ktorých desiatky rokov pátrajú ich príbuzní. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy