Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Redaktor Richard Bolješik si už po šiestykrát prevzal cenu Literárneho fondu
Zdielať na

Redaktor Richard Bolješik si už po šiestykrát prevzal cenu Literárneho fondu

BRATISLAVA / Literárny fond v stredu odovzdával ceny za novinársku tvorbu. Medzi ocenenými bol aj redaktor TV JOJ, Richard Bolješik. Cenu si prevzal už šiestykrát.

Richard Bolješik v minulom roku podrobne sledoval dve kauzy - násilné odobratie záchrannej služby a pozbavenie svojprávnosti pani Jelínkovej. Aj tento rok si od literárneho fondu odniesol za svoju prácu a prínos ocenenie. "Z roka na rok je to ťažšie, aj tých tém, aj tá tvorivosť nie je vždy na sto percent, takže o to som radšej, že to vyšlo aj tento rok," hovorí o svojom úspechu Richard.

V prvom prípade sa obvinený Rastislav G. násilím zmocnil občianskeho združenia, ktoré prevádzkovalo v Bratislave a okolitých okresoch záchrannú službu a detskú výjazdovú pohotovosť. Záchranku tesne pred jeho zadržaním políciou prepísal na bieleho koňa. V druhom prípade sa manžel pani Jelínkovej snažil pozbaviť ju svojprávnosti. "Som rád, že aj jej príbeh boja za svojprávnosť a spravodlivosť si získal a zaujal porotu," povedal Richard.  Na oboch témach pracoval Richard dlhodobo a podrobne sledoval a študoval ich vývoj. Trpezlivá práca prináša nakoniec aj takéto zadosťučinenia, ako je napríklad ocenenie od literárneho fondu.

Okrem prínosu pre spoločnosť má novinárska práca aj odvrátenú stránku. Predovšetkým keď novinár vie viac, ako by sa niektorým skupinám, či jednotlivcom páčilo. "Tento rok sme akosi pozabudli na nezvestného Paľa Rýpala a ja by som chcel, aby sa na neho nezabudlo a aby sme si pripomínali a kládli my novinári otázku kde je, prečo tu nie je, kde zmizol a či je to naozaj len náhoda," vyzýva Richard Bolješik.