Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Sušany
Zdielať na
Banská Bystrica

Sušany

SUŠANY / Názvy niektorých slovenských obcí sú vlastne malou exkurziou do ich histórie. Potvrdzuje to aj dedina Sušany neďaleko Rimavskej Soboty. Prví obyvatelia museli odvodniť močariská a na vysušenej pôde potom začali žiť. V obci je stále mimoriadne kvalitná hlina a nie je problém tam nájsť hrnčiarsku dielňu.

Sušany ležia neďaleko Rimavskej Soboty. Vznikla okolo roku 1400. Kedysi úrodná aj keď močaristá pôda prilákala prvých osadníkov.

Názov vznikol z toho, že prví obyvatelia, ktorí tu chceli postaviť domy museli pôdu odvodniť, pretože sa tam nachádzali močariská.

Tradičné hrnčiarsto

Voda a kvalitná hlina, ktorá je všade naokolo spôsobili to, že sa ľudia začali venovať hrnčiarstvu. "Námety chodia samé. Začnem robiť a potom to ide," hovorí hrnčiarka Danka Bakšová.

Verejná zbierka

V dedine majú izbu zasvätenú tradičnému hrnčiarstvu. Začínali s pár kusmi, ale zbierka sa postupne rozrastá. "Na povalách sa nachádzali jednotlivé exponáta. Potom sme vyhlásili verejnú zbierku medzi zanietencami," hovorí starosta obce Štefan Václavík.

V Sušanoch žije 430 obyvateľov, pracovných príležitostí tu veľa nie je a tak ľudia musia rozmýšľať ako prežiť.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy