Zatiahnuté, dažďové prehánky
16°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Škaredý zlý Arpi Soltész: Žeby len idiot?
Zdielať na

Škaredý zlý Arpi Soltész: Žeby len idiot?

Zdroj: SITA

Slobodní a solidárni liberálni oportunisti Riška Držbalónik Sulíka si sedia na konári, usilovne pília a je im tak dobre, až sa človeku nechce veriť, že nie sú úplne zhulení. Za posledných pár dní toho ich predseda narozprával toľko, čo by bolo ešte aj povestnému Janovi Ľuptákovi vydržalo na celý kvartál.

Začalo to vskutku liberálnym návrhom kandidáta na post predsedu NBÚ. Ak Riško Držbalónik nemá najmenší problém s človekom, ktorý slúžil v SIS za čias Mečiara a Lexu, tak je úplne bez predsudkov. Ten naozaj nemôže mať problém ani s tvrdšími drogami, ako je konope. A rozhodne by neprekvapilo, keby sa verejne postavil aj za registrované partnerstvá nekrofilov a koprofilov.

V tomto konkrétnom prípade sa dá hovoriť o šťastí, že stačí mierne pozdvihnuté obočie koaličných partnerov a Riško Držbalónik svoj návrh okamžite spláchne ako dekriminalizáciu marihuany a registrované partnerstvá. Týmto spláchnutím aspoň nespláchol svojich voličov. Ak ešte nejakí vôbec ostali.

Samotný návrh SaS je vskutku tragický. Riško Držbalónik obhajoval svojho kandidáta tým, že to bol iba analytik, ktorý určite nepomáhal napchať mladého Kováča do kufra a ktorý vraj videl Ivana Lexu iba raz, aj to cez okno. Že so zverstvami vtedajšej SIS nemal nič spoločné, ba ani o nich nevedel.

Existujú len dve možnosti. Buď to nie je pravda, čiže vedel, čo sa v službe deje, ale ďalej pre ňu pracoval. Možno musel platiť hypotéku a živiť rodinu a aj keby nie, minimálne musel platiť nájom a kupovať si jedlo. To nie je zločin a nech po ňom hádže kamene, kto sa už ocitol v podobnej situácii a udržal rovnú chrbticu. Akurát by taký človek v žiadnom prípade nemal riadiť inštitúciu, ktorá udeľuje bezpečnostné previerky. Riaditeľ NBÚ je totiž vystavovaný neporovnateľne väčším tlakom i pokušeniam.

Druhá možnosť je, že je to pravda. Analytik SIS, dokonca na šéfovskom poste, ani netušil, čo vedel každý občan tejto krajiny, ktorý si občas prečítal noviny. V tom prípade by ten človek mohol byť modelom pre všetky tri aspekty súsošia trojjedinej bohyne Byrokracie – Inkompetencie, Ignorancie a Idiocie. Nemali by mu dovoliť riadiť ani bicykel.

SITA/Jozef Jakubčo

 

Ďalší počin Riška Držbalónik Sulíka je úsmevný, ale aspoň osviežujúco neškodný. Nariadil fotografom a kameramanom, že v rokovacej sále národnej rady musia mať minimálne košeľu s dlhým rukávom, alebo sako. Od pása nadol môžu mať oblečené čokoľvek, bárs aj suknice z trávy a k tomu gumáky. Lebo chápe, že pri svojej práci potrebujú pohodlný odev, ktorý im dáva voľnosť pohybu.

Nebolo by to také úsmevné, keby nariadenie neprišlo od Riška Držbalónika a keby aspoň bolo dôsledné. Čiže minimálne košeľa s dlhým rukávom, dlhé nohavice a obuv s uzavretou pätou a špičkou. Plus zákaz vykladania mobilov a peňaženiek na parlamentné lavice. Pána predsedu však pri práci rozptyľujú iba chlpaté paže chlapov od kamier. Ich chlpaté nohy bez pedikúry sú mu ukradnuté. Vďakabohu. Predstava druhého najvyššieho ústavného činiteľa s takýmto fetišom by už naozaj kdekoho priviedla do rozpakov.

Na obhajobu robotníkov pri mediálnom bežiacom páse však treba povedať, že keď sa ráno poberajú do roboty, spravidla ešte netušia, či pôjdu točiť do parlamentu, alebo na prasaciu farmu. A vlastne im to mohlo byť úplne jedno, kým sa v jednom z chlievov nezmenil dress code.

SITA

 

Menej vtipné a rozhodne nie neškodné je, ak predseda zákonodarného zboru priamo na pôde parlamentu prizná, že zahraniční spoluvlastníci tunelujú štátnu firmu, v ktorej má slovenský daňový poplatník majoritu. To je mimoriadne závažné obvinenie, ktoré by bolo dobré dokázať. Ak je to pravda, pár ľudí si bude musieť ísť posedieť.

Ak to ale nie je pravda a Rišo Držbalónik to len prihodil do pľacu, ako keď partička plynárov po šichte buble nad pivom, je to podstatne väčšie faux pas, ako slamený imidž a peňaženka s mobilom na stole. Koncerny ako Ruhrgas a Gaz de France sú na svoje meno mimoriadne citlivé. Asi dokážu vytrvalo a tvrdo diskutovať o tom, ako naložiť so ziskom v SPP a do značnej miery presadiť svoj pohľad na vec. No so svojimi 51 percentami má posledné slovo štát.

O to ale zrejme nejde. „Tunel“ znamená obyčajný sprostý podvod. Alebo rovno krádež. Riško Držbalónik Sulík teda nazval manažérov SPP za tieto firmy podvodníkmi a zlodejmi a bude mať čo vysvetľovať. Keby nakoniec zistil, že vlastne nemá čo vysvetľovať, mohol by sa skryť už len za jedinú vec, ktorá ani keď je trestuhodná, nie je trestná – za dokonalú, esenciálnu, priam neuveriteľnú hlúposť. To by bolo v jeho prípade úplne uveriteľné.

Najčítanejšie správy