Oblačno
15°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Škaredý zlý Arpi Soltész: Aby to neprepískli
Zdielať na

Škaredý zlý Arpi Soltész: Aby to neprepískli

Zdroj: TV JOJ

Málokto v našej malebnej krajinke si donedávna vôbec uvedomoval, že existuje nejaká prokuratúra. Azda okrem tých, ktorým sa nie najlepšie spalo, keď ich tlačili nevyprané milióny pod matracom.

Prokuratúra sa stala atraktívnou témou až po nevydarenej voľbe generálneho prokurátora. Naša zlatá tetuška premiérka bola ochotná celú našu múdru vládu vypustiť hore komínom, keby si poslanci dovolili zvoliť Dobroslova Trnku. Tí istí poslanci, namiesto toho aby svinským krokom hnali z parlamentu každého člena exekutívy, ktorý sa pokúsi vydierať zákonodarný zbor, sú ochotní účelovo zmeniť voľbu generálneho prokurátora z tajnej na verejnú.

Niežeby sa pod tlakom udalostí nebol Dobroslav Trnka napokon dobrovoľne a sám diskvalifikoval na svoj post. Ale patrí sa pripomenúť, že tí, ktorí ho tak vehementne odmietajú, si ho kedysi vybrali a zvolili. Až to vyznieva, že Dobrík je nevďačný chlapík, ktorý zabudol, komu a ako poďakovať.

TV JOJ

 

Ani na verejnej voľbe generálneho prokurátora nie je v zásade nič zlé. Naopak, poslanec principiálne nemá čo hlasovať tajne, pretože nehlasuje za seba, ale za svojho voliča. Síce v súlade so svojim názorom a svedomím, dokonca prednostne pred názorom a svedomím svojho straníckeho šéfa, no volič má právo vedieť, ako hlasoval. Aby vedel, či ho ešte niekedy má voliť. Principiálne zlé je účelovo meniť zákony, kvôli jedinej konkrétnej osobe. Neskôr sa to môže nepekne vypomstiť.

Azda už ani Iveta Radičová, povestná svojou naivitou, by nemohla povedať, že súčasná koalícia pristupuje k prokuratúre ako k odbornému problému. Na to jej už dosť ubudlo naivity a stále ostalo dosť slušnosti.  Toľko politiky nebolo okolo prokuratúry za celý čas jej existencie dohromady. Ak majú prokurátori zlý pocit z pripravovaných legislatívnych zmien, majú na to plné právo.

Niežeby bola prokuratúra nereformovateľná. Ale fakt je, že na tom nie je ani zďaleka tak zle, ako polícia a so súdmi sa porovnávať nedá vôbec. Prokurátorom ostala veľká dávka niečoho, čo sudcovia nikdy nemali – stavovská hrdosť a česť. To samozrejme neznamená, že v ich košíčku sa nenájde žiadne zhnité jabĺčko. Ale Trnka si predsa len súkromne nevolával s albánskymi narkobarónmi.

Napokon, stačí sa pozrieť, kde utopili drvivú väčšinu chúlostivých káuz – buď už na polícii, alebo až na súde. Pri tom, akú kvalitu nosia prokurátorom policajní vyšetrovatelia, je zázrak, že vôbec majú odvahu postaviť sa s niektorými prípadmi pred súd. Ale aj keď majú v rukách prvotriedne dôkazy, proti dobre motivovanému sudcovi sa nemajú šancu presadiť.

A stojí za pozornosť, čo je najväčšou kauzou, aká sa práve teraz, v kľúčovom čase, na prokuratúru našla. Že prešovský krajský prokurátor Mikuláš Gardecký si od kamaráta hlboko pod cenu dlhodobo prenajíma BMW X5. Pričom kamarátova dcéra k nemu zároveň nastúpila ako čakateľka. Toto by sa takému sudcovi nikdy nestalo. Ten keby zatúžil po BMW X5, kúpil by si ho. Za hotové. A za čakateľku by radšej zobral vlastnú dcéru alebo neter.

Isteže sa Gardecký dokonale znemožnil. Prokuratúra stojí za ním, pretože toto nie je o peniazoch, ale o typických východniarskych kamarátstvach. A to je od prokuratúry nesmierne krátkozraké. „Glupy, ale naš,“ je na východe Slovenska univerzálnou priepustkou z každého maléru. Pánboh vysoko, Bratislava ďaleko, ľudia si tam veci riešia po svojom a zásadne medzi svojimi. To prokuratúre na vierohodnosti nepridáva.

Ešte menej jej však dodá na vierohodnosti, ak sa dostane pod silnejšiu politickú kontrolu vládnej koalície. A nech si to naša múdra vláda a  koalícia láskavo neberú osobne. O tri roky tu bude iná vláda a zo dňa na deň viac hrozí, že tu nebude žiadna koalícia. Stále viac nám hrozí maďarský scenár a medzi Viktorom Orbánom a Robertom Ficom existuje iba jeden rozdiel. Orbán sa blíži k svojmu cieľu sprava, Fico zľava. Ale ten cieľ je rovnaký. Národný socializmus. Skrátene nacizmus.

Niežeby našej múdrej vláde, okrem koryta a primeraného lupu, nešlo tak trochu aj o slobodu a demokraciu. Prinajmenšom sa nikomu v súčasnej koalícii nedajú vyčítať diktátorské sklony. O to je smutnejšie, ak z rýdzej obmedzenosti sami pripravia pre budúceho diktátora mechanizmy, na vytvorenie ktorých by on sám možno ani nenašiel odvahu.

Ak to teraz prepísknu, možno budú mať po zmene vlády roky, aby rozmýšľali, čo presne zbabrali. Ale hádam, že im to dôjde v tej sekunde, keď za nimi zaklapnú mreže.

Najčítanejšie správy