Oblačno
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Škaredý zlý Arpi Soltész: Hodnota hodnôt
Zdielať na

Škaredý zlý Arpi Soltész: Hodnota hodnôt

Zdroj: ISIFA

Podľa posledného prieskumu verejnej mienky by už v tomto okamihu Robert Fico mohol vládnuť sám. Tesnou, ale väčšinou. A bez partnera. Keby boli voľby dnes.

Na jeho šťastie je do volieb stále ďaleko. Bolo by naozaj hlúpe, keby musel Robert Fico pri zmenách ústavných zákonov neustále kupovať podporu niekoho z opozície. Fico totiž nie je ten, komu by sa patrilo blahoželať k jeho úspechu.

Pogratulovať treba vládnucej koalícii liberálnych demagógov a kresťanských oportunistov, ktorá ešte stále nepochopila, že byť lepší ako Fico nie je žiadnou kvalifikáciou. Rozhodne nie pre voliča, o ktorého sa nominálna pravica slovenskej politickej scény uchádza.

V skutočnosti nemožno povedať, že Smer predstavuje ľavicové hodnoty, politiku a riešenia. Rovnako, ako na Sulíkovi nie je nič liberálne, na Figeľovi kresťanské, na Slotovi národné a na Radičovej pravicové. Iba ten Bugár je aspoň jednoznačne Maďar. Čo samozrejme neznamená, že by ho akýmkoľvek spôsobom zaujímali menšiny.

Aj tak je to jedno. Slovenský volič si vyberá podľa celkom iných kritérií. Slovenský volič volí srdcom, nie hlavou. Vyberá si podľa sympatií, nie podľa svojich záujmov.

Niektorým voličom sa páčia silní vodcovia. Ani nie tak preto, lebo by mali pocit, že ich vodca povedie k svetlejším zajtrajškom. Páči sa im, že vodca pravidelne dáva po papuli ľuďom, ktorí sa im nepáčia.

A im sa teda nepáči úplne každý okrem vodcu. Obvykle sa im nepáči ani vlastná manželka, ale na lepšiu nemajú. Ani ich robota sa im veľmi nepáči, ale na viac nemajú. Vlastne sa im nepáči ani ich vlastný život. Keď vodca dosiahne, aby vyzerali životy tých ostatných ešte mizernejšie, tak sa vlastne majú lepšie. Posunú sa v potravinovom reťazci vyššie. Čím väčšiemu počtu ľubovoľných ľudí urobí vodca zo života peklo, tým ochotnejšie ho tí jeho budú voliť.

 

ISIFA

Na oplátku vodcovi odpustia čokoľvek. Klamať, podvádzať a kradnúť je jeho posvätné právo. Môže robiť čokoľvek, lebo Dobrý Ujo Štát a Vodca jedno jest.

Iným voličom sa páčia slušní politici, aj keď vedia, že ide o mýtické bytosti. Očakávajú od nich, že budú čestní, pravdovravní a budú slúžiť občanovi a verejnému blahu. Ich postoj by nebol taký čudný, keby zároveň pobehovali po lesoch a hľadali tam hobitov a elfov. Ale odhliadnuc od politiky to bývajú príčetní ľudia, ktorí väčšinou vedia, že deti nenosí Bocian a darčeky Ježiško.

Okrem toho ešte existuje pár ľudí, ktorí majú dosť jasnú predstavu, čo sú to pravicové alebo ľavicové hodnoty. Tí však voliť nechodia, lebo v celej krajine niet jediného politika, ktorý by poznal akúkoľvek hodnotu, ktorá sa nedá vyjadriť v eurách.

V posledných voľbách zvíťazili hlasy rojkov, ktorí túžili po slušnosti. Možno preto ešte SDKÚ neprepadla. Radičová, nech je akákoľvek neobratná a neskúsená, si stále uchováva slabnúcu auru slušnosti. Jej partneri z SaS a Mostu síce padajú, ale to je už prirodzený osud každej strany na jedno použitie.   

Riško Držbalónik Sulík napokon sám hodil svojho voliča cez palubu ešte skôr, ako začali koaličné rokovania. Béla Bugár sa dostal do vlastnej pasce. Ak bude viac demokrat ako Maďar, príde o jednu časť voličov, ak bude viac Maďar ako demokrat, príde o druhú časť. Tak či onak, cez päťpercentné kvórum sotva prelezie.

Rekordérom v behu na smetisko politických dejín sú ale jednoznačne kresťanskí demokrati. Azda jediná strana, ktorá si dokázala stáť za svojimi hodnotami aj keď práve neboli v móde, urobila mimoriadne jasne čitateľné rozhodnutie už v okamihu, keď si na čelo vybrala Jána Figeľa s jeho gigantickým koaličným potenciálom.

Koaličný potenciál, v preklade do neparlamentnej slovenčiny znamená, že dokážete veľmi hladko a úplne bezbolestne preniknúť každým zvieračom, nech by bol akokoľvek pevne zovretý. Hlavou napred.

Ak si hodnotová strana urobí prioritu z koaličného potenciálu, znamená to, že práve prepočítala svoje hodnoty na eurá. A podľa toho sa teraz KDH správa. Človek má až paranoidný pocit, že im z Vatikánu oficiálne potvrdili dátum konca sveta. Že v KDH vedia, že ďalšie voľby nebudú.

Pokiaľ by sa ale mýlili, dá sa vysloviť iná veštba, s veľkou šancou na naplnenie. Ak táto koalícia týmto štýlom dovládne až do konca, po nej povládne Smer úplne sám a ústavnou väčšinou. 

Najčítanejšie správy