Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
KDH vs. medicínsky pohľad na potratové tablety. Verejný záujem o túto etickú otázku je obmedzený
Zdielať na

KDH vs. medicínsky pohľad na potratové tablety. Verejný záujem o túto etickú otázku je obmedzený

BRATISLAVA / Okrem kritiky škrtov v štátnom rozpočte odštartovalo KDH návrat do veľkej politiky starou a kontroverznou témou - interrupciami. Strane sa nepozdáva zavedenie potratových tabletiek ako alternatíve voči chirurgickému zákroku, ktorú zvažuje ministerstvo zdravotníctva. Urobilo tak v čase, keď ešte ani nezaschol atrament na spoločnom memorande Smeru, Hlasu a SNS, ktoré definitívne pochovalo nádeje na štvorkoalíciu s Progresívnym Slovenskom.

Od parlamentných volieb uplynuli sotva dva týždne a Kresťansko-demokratické hnutie vytiahlo takzvanú hodnotovú tému. Chce zabrániť tomu, aby ženy mohli využiť potratovú tabletku pri interrupciach. "Pretože rozširuje možnosť aj dostupnosť umelých potratov na želanie ženy," povedal Marián Čaučík, podpredseda KDH.

Ministerstvo zdravotníctva upozorňuje, že ide o medicínsky problém a nie etický, keďže pri potratovej tabletke sa nerozhoduje o zákonných podmienkach na interrupciu, ale spôsob výkonu, ktorý by sa zaviedol výlučne v nemocniciach. Ministerstvo navyše prízvukuje, že aktuálne vedenie definitívne rozhodnutie neprijme. "Rozhodnutie o zavedení tzv. potratovej tabletky alebo zachovaní súčasného status quo bude na novej politickej reprezentácii," uviedla Petra Lániková, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva SR.

Poslankyňa Jana Bitto Cigániková hovorí, že argumentácia KDH obsahuje presne 0 vedeckých faktov. "Medikamentózna forma šetrí zdravie žien, budúce tehotenstvá dokonca verejné financie a naši odborníci po nej volajú už desiatky rokov," objasnila Jana Bittó Cigániková (SaS), poslankyňa NR SR.

Pritom téma interrupcií nie je zrovna tou, ktorá by Slovákov extrémne trápila. Podľa predvolebného prieskumu TV JOJ napríklad zákaz interupcií by požadovalo len 12% opýtaných. "Je mi veľmi ľúto, že KDH sa vydalo touto cestou. Nechce pomáhať ľuďom ale Záborskej a Kuffovcom v boji proti právam žien," dodala Cigániková.

Práve hodnotové otázky nastolujú ďalšiu otázku. Či by vôbec Progresívne Slovensko a Kresťansko-demokratické hnutie boli schopné spolu vládnuť. "Rozprávali sme sa aj o takýchto možnostiach a myslím, že by sme vedeli nájsť cestu aj pri väčšej ochrane nenarodeného života ako je to teraz," doplnil Čaučík. "By sme vedeli garantovať, že na tomto by koalícia nestroskotala," ozrejmil Michal Šimečka, predseda Progresívneho Slovenska. 

Práve možným rozkolom na podobné témy si pomáhal Peter Pellegrini, keď dal definitívne košom štvorkoalícii PS, HLAS, SaS a KDH a deň na to sa dohodol s Robertom Ficom. A práve Ficove obľúbené slovo z minulosti aj použil. "Zlepence, ktoré sa budú venovať viac kultúrno-etickým témam, červeným čiaram a neviem akým čiaram," priblížil Peter Pellegrini (Hlas-SD), predseda strany. "On bol od začiatku rozhodnutý, že pôjde s Robertom Ficom," doplnil Šimečka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy