Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Radičová: Rezort spravodlivosti potrebuje reformu
Zdielať na

Radičová: Rezort spravodlivosti potrebuje reformu

Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Exministerka Petríková má na vec iný názor

Premiérka Iveta Radičová pri uvádzaní novej ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej do úradu uviedla, že je potrebné, „aby aj zmizla istá miera rodinkárstva, ktorá v súdnictve je celkom verejne známy fakt".

Odchádzajúca ministerka spravodlivosti Viera Petríková (nominantka ĽS-HZDS) sa pochválila, že počas uplynulého obdobia sa znížil na polovicu počet prípadov, ktoré sa na okresných súdoch vlečú viac ako päť rokov. Na krajských súdoch sa podľa nej ich počet znížil o 60 percent.

Inak situáciu vníma premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS), ktorá podľa vlastných slov tlmočila názory občanov. „Spravodlivosť je niečo, čoho sa domáhame veľmi ťažko, súdne prieťahy zažívame denno-denne, ja osobne tiež,“ konštatovala Radičová s tým, že „dôvera v súdnictvo v tejto krajine je veľmi-veľmi nízka.

“ Podľa nej preto musí rezort spravodlivosti splniť veľa úloh. „Myslím si, že potrebuje veľmi vážnu reformu,“ povedala premiérka a vedeniu rezortu zaželala, aby o štyri roky nebolo potrebné túto vetu zopakovať.

Žitňanská sa chce najprv rozprávať s vedením ministerstva a zistiť jeho stav. Za kľúčové a prvé, čo chce urobiť pre zvýšenie dôveryhodnosti justície, je otvorenie justície občianskej verejnej kontrole. „Aby ten zatuchnutý uzatvorený systém mohol začať dýchať," povedala Žitňanská.

Podľa Radičovej treba v justícii zaviesť aj špecializáciu v rámci súdnych rozhodnutí, viaceré procedurálne veci sa majú podľa nej zmeniť a urýchliť. Ako príklad uviedla súdne rozhodovanie v prípadoch, keď ide o deti.

„Aby aj zmizla istá miera rodinkárstva, ktorá v súdnictve je celkom verejne známy fakt,“ uviedla ďalšie svoje očakávanie od reformy justície Radičová. Premiérka chce, aby sudcovia cez istý typ atestácií, akreditácií zotrvávali vo svojich funkciách tak, ako je to u lekárov.

Petríková dnes uisťovala premiérku a novú ministerku, že v rezorte je konsolidovaná situácia. „Nie sú tu žiadne predražené tendre, ani špeciálne predražené nákupy,“ uviedla.

Najčítanejšie správy