Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Fico sa zastrája, že využije obštrukciu v parlamente
Zdielať na

Fico sa zastrája, že využije obštrukciu v parlamente

Podľa Fica nová koalícia arogantne oznámila, že preberá moc v štáte.

„Rozhodli sa, že to prevalcujú, že sa k nám budú správať arogantne a ešte očakávajú, že budeme hlasovať za ich zákony. Ak chcú, aby opozícia spolupracovala s koalíciou v principiálnych veciach, očakával by som normálne správanie sa. To tu nie je, podľa toho sa zariadime a to berieme na vedomie. Nechceme byť v opozícii ako nejaké bábky, ktoré odložia, keď ich nebudú potrebovať a keď nás budú potrebovať, tak budú s nami spolupracovať. Rešpektujeme, že dochádza k zmene vlády. V parlamente neboli ani zďaleka naplnené predstavy, ktoré opozícia mala,“ vyhlásil Fico pred novinármi po neformálnom stretnutí predsedov parlamentných strán s predsedom NR SR Pavlom Paškom.

Stredopravá koalícia sa vykašľala podľa Fica na voličov. „Je to generálny podraz, ktorý urobili na voličoch. Absolútne ich oklamali. V programových tézach nie je dohromady nič, čo nasľubovali voličom. Takto sa mocensky správajú aj k opozícii, ktorá má 71 mandátov v NR SR. My sa podľa toho aj zariadime,“ uviedol Fico. Upozornil, že koalícia sľubuje voličom, že prijme ústavné zákony. „Ako ich chcete prijímať, keď na naše požiadavky odpovedáte: Zvykajte si, je po voľbách? Čakal som normálne správanie. Nie je. Očakávajme, že to bude jasné pretláčanie v parlamente, že to bude kriminalizácia predstaviteľov opozície, privatizácia. Sme na tento spôsob správania sa a aroganciu pripravení,“ vyhlásil.

Na ustanovujúcej schôdzi bude Smer-SD trvať na tom, že predseda parlamentu patrí strane, ktorá suverénne vyhrala voľby. „Rešpektujeme výsledky volieb. Odovzdáme kultúrnym spôsobom moc. Pani Radičovú nebude čakať upratovačka na úrade vlády. Ak s tým bude súhlasiť, budem tam ja, dáme jej pohár šampanského, ale odmietam aroganciu, akú prejavili dnes. Na ustanovujúcej schôdzi sa podľa ich prístupu zariadime. Pomer je 79 ku 71,“ dodal.

Svoju budúcnosť Fico vidí v slovenskej politike. „Smer-SD suverénne vyhral voľby aj napriek brutálnej kampani proti Smeru-SD. Moje miesto je v politike, aby som presadzoval tie veci, ktoré som presadzoval aj posledné štyri roky,“ uviedol. Zároveň dodal, že o tom, koho Smer-SD nominuje na post podpredsedu parlamentu, ktorý mu ponúkla koalícia, rozhodne predsedníctvo strany.

Podľa podpredsedu Smeru-SD Pavla Pašku Smer-SD si bude nárokovať na posty šéfov NKÚ, Úradu pre verejné obstarávanie, Protimonopolného úradu a Úradu pre ochranu osobných údajov. „Pri arogancii, ťažko povedať, čo sa stane. Trošku som skeptický,“ dodal.

Najčítanejšie správy