Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
POVODNE: Hladiny riek klesajú, ale len pomaly
Zdielať na

POVODNE: Hladiny riek klesajú, ale len pomaly

Na niektorých miestach voda dosahovala výšku až dva metre.

„Vo všetkých postihnutých lokalitách, kde už voda ustúpila, prebieha odstraňovanie škôd, odčerpávanie vody zo zaplavených objektov, odstraňovanie bahna a ďalších nánosov a monitorovanie rozsahu poškodenia,“ informovala Jantošovičová.

Pokračovala, že v mestskej časti Vyšné Opátske došlo v ranných hodinách následkom dlhodobých dažďov a podmáčania svahu k viacerým novým zosuvom pôdy v masívnom rozsahu. „Na mieste sú už záchranné tímy. Pohotovostná skupina zriadená mestom zabezpečuje technickú a materiálnu pomoc,“ povedala Jantošovičová.

Ako ďalej uviedla, pokiaľ ide o identifikáciu rozsahu škôd a ich vyčíslenie, tímy pokračujú v zbieraní údajov a ich sumarizovaní. Pracovníci civilnej ochrany mesta zbierajú údaje o škodách na majetku mesta. Výšku škôd na majetku občanov a mestských častí eviduje samospráva jednotlivých mestských častí. Predbežný odhad výšky škôd na území mesta spôsobených povodňou, uverejní magistrát až po zosumarizovaní jednotlivých údajov.

Naďalej platí uzávera Ťahanovského mosta pri Súdkoch a Kostolianskej cesty v doterajšom rozsahu, a to až do odvolania. Oddelenie správy komunikácii mesta Košice prosí vodičov o zvýšenú opatrnosť počas jazdy v Čermeli, kde hrozí nebezpečenstvo padania kameňov na vozovku. Na Severnom nábreží v MČ Džungľa môžu na vozovke miestami chýbať kanálové vpusty a kanálové poklopy.

Krízový štáb sumarizuje v Žilinskom kraji povodňami poškodené domy

V Žilinskom kraji poklesla do dnešného dňa hladina riek Kysuca, Orava, Rajčanka a ich prítokov väčšinou na prvý stupeň povodňovej aktivity. Informoval o tom Marcel Zvolenský z regionálneho strediska Slovenského hydrometeorologického ústavu v Žiline.

Napriek tomu v sobotu (5.6.) neskoro do noci a aj dnes neustále zasadá krízový štáb, aby sumarizoval škody a najmä poškodené domy. Vedúci odboru krízového riadenia Obvodného úradu v Žiline Ľubomír Hollý uviedol, že povodne značne postihli najmenej 16 obcí vo viacerých regiónoch kraja.

Veľké škody voda spôsobila v Snežnici. Tu sa pretrhla hrádza suchého poldra nad dedinou, ktorá nevydržala príval vody. Pritom práve pre časté povodne túto nádrž vlani vybudovali. V Rajeckých Tepliciach zasa voda z rozvodnenej Rajčanky zaplavila 30 domov. V priebehu tohto týždňa značným záplavám čelili aj v Lietavskej Lúčke, Porúbke, Predmieri aj v Novej Bystrici. Dnes tam pokračujú v odpratávaní nánosov a sušia mokré priestory.

Na krízový štáb po celý dnešný deň prichádzali zástupcovia obcí zo zaplavených oblastí, aby nahlásili počet poškodených rodinných domov. Komplexný sumár za celý kraj chcú urobiť ešte dnes, konštatoval Hollý. Okamžite ho doručia na Ministerstvo vnútra SR, aby obyvatelia mohli čím skôr dostať zálohy na odstraňovanie škôd.

Dunaj v Komárne kulminuje a má klesať

Dunaj v Komárne kulminuje a dnes by mal už klesať. O 9:00 tu namerali výšku vodnej hladiny 775 centimetrov. „Nemuseli sme ďalej zatvárať otvory v povodňovom betónovom múre okolo mesta, sobotňajšie zásahy stačili,“ informoval Juraj Fekete zo Správy vnútorných vôd Komárno.

Dunaj klesá na všetkých miestach, v Medveďove namerali 789 centimetrov, čo je pokles o dva centimetre, v Devíne 738. Váh v Kolárove, ktorý tiež ovplyvňuje hladinu Dunaja v Komárne, stagnuje na 771 centimetroch. V úseku od Komárna po Štúrovo zatiaľ pretrváva tretí stupeň povodňovej aktivity.

Problémy sú v Nitrianskom kraji momentálne na rieke Ipeľ v Salke. Voda stále stúpa, most zaťažovali, aby predišli jeho poškodeniu. Päťkilometrová hrádza zatiaľ drží, no obec je v pohotovosti. „Ipeľ dosahuje svoje historické maximá, tak vysoko ešte nikdy nebol,“ podotkol Fekete.

Pomôcť môžete i vy!

Jojka sa snaží pomôcť aj ťažko skúšaným obyvateľom zasiahnutých miest a obcí. Nadácia TV JOJ preto organizuje verejnú zbierku pre pomoc ľuďom postihnutými povodňami. 

Prispieť je možné na číslo účtu 22221111/5200 v OTP Banke, variabilný symbol 1111. Zbierka je schválená rozhodnutím MV SR. Pomôžme tým, ktorí to potrebujú. Ďakujeme Vám.

TASR/František Iván

Súvisiace články

Najčítanejšie správy