Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Zdravotný stav premiéra je stále vážny. Nie je mimo ohrozenia života
Zdielať na

Zdravotný stav premiéra je stále vážny. Nie je mimo ohrozenia života

Zdroj: TASR

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Po atentáte na Roberta Fica, ku ktorému došlo v stredu 15. mája sa vo štvrtok 16. mája zišla Bezpečnostná rada Slovenskej republiky. Na tlačovej konferencii informovali vicepremiér Robert Kaliňák a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok o aktuálnom stave slovenského premiéra, ale aj o budúcnosti vlády a médiách.

Stav premiéra zostáva vážny, nie je mimo ohrozenia života

Stav premiéra Roberta Fica zostáva vážny. Rozsah zranení spôsobený štyrmi strelnými ranami je rozsiahly. Lekárom sa podarilo stabilizovať jeho zdravotný stav, naďalej však nie je ešte mimo ohrozenia života. Informoval o tom vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák. "Nemôžem zatiaľ konštatovať, že vyhrávame alebo že prognóza je pozitívna, pretože rozsah zranení, ktoré boli spôsobené štyrmi strelnými ranami, je natoľko rozsiahly, že odpoveď organizmu bude ešte veľmi náročná," vyhlásil vicepremiér.

Minister podľa svojich slov nemá aktuálne informáciu o potrebe ďalšej reoperácie premiéra. "Tieto riziká tu sú, osobitne pri strelnom poranení, kde kinetická energia toho náboja je obrovská, a v zásade v tomto prípade priebeh toho strelného poranenia bol relatívne netradičný a aj to spôsobilo rozsiahlosť poranenia," načrtol. Vzhľadom na vážny stav premiéra sú podľa Kaliňáka jeho možnosti komunikácie obmedzené. "Snažíme sa ho nezaťažovať v tejto chvíli inými ako lekárskymi postupmi," doplnil.

Strelca, ktorý zranil premiéra, obvinili

Obvinili strelca, ktorý v stredu 15. mája s viacerými strelami ťažko zranil predsedu vlády SR Roberta Fica. Po štvrtkovom (16. mája) rokovaní Bezpečnostnej rady SR a vlády to oznámil minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok. "Pracujeme iba s jednou verziou, že išlo o politicky motivovaný akt," priblížil minister. Polícia obvinila útočníka z pokusu o úkladnú vraždu. "Môžem potvrdiť, že podozrivý nie je členom žiadnej radikalizovanej politickej skupiny, ani pravicovej, ani ľavicovej," podotkol minister s tým, že ide o takzvaného osamelého vlka.

"Ide o podozrivého, ktorý sa zúčastnil na viacerých protivládnych protestoch, ktoré boli organizované od minulého roka," povedal s tým, že obvinený bol súčasťou protestu aj na predchádzajúcom výjazdovom rokovaní vlády v trnavskom regióne. Polícia podľa ministra preveruje 32 podozrivých, ktorí na sociálnych sieťach schvaľovali útok. "Vo všetkých prípadoch bude konať Národná kriminálna agentúra, všetci títo ľudia budú zaistení, predvolaní a budú postavení na konfrontáciu so spravodlivosťou a zákonom," zdôraznil.

Kaliňák vyzval médiá, aby sa pri diskusiách snažili vyhnúť konfrontácii

Podpredseda vlády Robert Kaliňák vyzval médiá, aby si dávali pozor na možné šíriace sa nepravdivé informácie v súvislosti s útokom na premiéra Roberta Fica  a aktuálnou situáciou. Apeloval, aby sa pri pripravovaných diskusiách snažili vyhnúť konfrontácii. Vyzval na spoločný návrat k tolerancii.

"Skúsme sa v úvode vyhnúť konfrontačným diskusiám, zmeňme dramaturgiu tak, aby ste dali priestor každému, s kým chcete hovoriť, ale aby sme aj my mali možnosť začať s menšou formou konfrontácie a hovoriť k veci, k problémom ktoré nás trápia. Skúsme spoločne vystúpiť na cestu tolerancie," obrátil sa na médiá pripravujúce politické diskusie.

Všetky rizikové skupiny budú mať posilnenú ochranu

Všetky rizikové skupiny ľudí budú mať posilnenú ochranu. Na tlačovej konferencii to uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Tvrdí, že bezpečnostná situácia a bezpečnostné opatrenia na výjazdovom rokovaní v Handlovej boli na maximálnej možnej úrovni. Prísnejšie opatrenia prijali len na rokovaní slovenskej a ukrajinskej vlády v Michalovciach. Minister ubezpečil, že Policajný zbor spolu so spravodajskými službami robia všetko pre to, aby bola zabezpečená ochrana a bezpečnosť ústavných činiteľov, poslancov aj médií.

"Spolu s úradom na ochranu ústavných činiteľov, krajskými riaditeľstvami Policajného zboru sme posilnili ochranu všetkých rizikových skupín v tomto prípade, kde môže smerovať akákoľvek hrozba. Urobíme všetko pre to, aby nedošlo k niečomu podobnému, čoho svedkami sme boli v stredu 15. mája," deklaroval Šutaj Eštok. "Útok na premiéra Slovenskej republiky je útokom na demokraciu, urobíme všetko pre to, aby sme túto demokraciu bránili," poznamenal minister. Doplnil, že odpoveďou na nenávisť nemôže byť nenávisť.

​Členovia vlády majú kompetencie na ďalšie riadenie štátu, tvrdí Kaliňák

Členovia vlády majú dostatočné kompetencie, aby riadenie štátu prebiehalo bez problémov. Povedal to minister obrany a vicepremiér Robert Kaliňák po rokovaní vlády a Bezpečnostnej rady SR v súvislosti s atentátom na premiéra Roberta Fica.

"To, čo je v našich pravidlách, či už ústavných alebo kompetenčných, hovorí, že všetci ministri a podpredsedovia vlády majú dostatočné kompetencie, aby riadenie štátu prebiehalo bez problémov. Ak narazíme na problém, kde nám v tom bude brániť zákon alebo ústava, tak sa veľmi rýchlo zariadime," deklaroval Kaliňák.

Najčítanejšie správy