Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Oficiálna delegácia SR sa zúčastní len na pohrebe prezidentského páru
Zdielať na

Oficiálna delegácia SR sa zúčastní len na pohrebe prezidentského páru

Na pohrebe sa zúčastní prezident Gašparovič s manželkou, o prípadných ďalších členoch delegácie sa rozhodne do konca týždňa

O prípadných ďalších členoch delegácie sa rozhodne do konca týždňa. "Je v záujme našich ústavných činiteľov osobne sa zúčastniť tohto podujatia. Na druhej strane sú isté reštrikcie vzhľadom na obrovský počet štátnikov a delegácií," vysvetlil. Podľa informácií poľskej strany sa v sobotu 17. apríla na verejnom smútočnom obrade vo Varšave neočakáva účasť žiadnej zahraničnej delegácie.

Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka nemá takáto letecká tragédia, ktorá si vyžiadala 96 obetí, obdobu v našich zemepisných šírkach. To, či sa vyhlásenie štátneho smútku dotkne na Slovensku aj športových podujatí, označil za zložitú otázku. Upozornil totiž, že v žiadnom zákone nie je explicitne stanovené, ako majú počas tohto dňa vyzerať bežné spoločenské a športové akcie.

Ako dodal, bolo by vhodné, aby si na ich začiatku prítomní uctili pamiatku obetí minútou ticha. Štátne vlajky budú stiahnuté na pol žrde. "Ide predovšetkým o vyjadrenie solidarity s priateľským národom, ktorý prežíva druhú veľkú tragédiu na podobnom mieste," konštatoval.

Stav slovenských vládnych špeciálov označil za dobrý. Jeden z nich je pripravený na servisnú opravu, druhý ňou prešiel nedávno. Kaliňák nevidí dôvod na to, aby sa po sobotňajšom nešťastí pri ruskom letisku Smolensk spravili ich podrobné prehliadky, keďže, ako zdôraznil, tie sa vykonávajú pravidelne.

Poznamenal, že bez kompletnej previerky ani nevyštartujú. "Pokiaľ nebudeme vedieť presnú chybu, ktorá sa stala, nevieme presne, na čo by sme sa mali zamerať a preveriť," pripomenul šéf rezortu vnútra.

SR využíva okrem spomínaných dvoch Tupolevov ešte dve lietadlá menšieho typu. Všetky sa používajú na zabezpečenie vzdušnej pohotovosti štátu, teda aj pre slovenských občanov v prípade prírodných či iných nešťastí. "Slovenská republika nemá svojho národného prepravcu, tak si štát musí udržiavať svoju leteckú kapacitu špeciálne kvôli tomu, že v prípade hromadných katastrof nemá kto poskytnúť lietadlo do krízovej oblasti. Je našou povinnosťou, aby sme túto letku udržiavali," podčiarkol.

Na druhej strane poukázal na ich ekonomickú efektívnosť. Podľa neho by sa malo zvážiť, či iný druh lietadiel nie je ekonomicky výhodnejší, pretože spotreba a servis tých súčasných je finančne nákladný. "Nie je to o novom lietadle, ale o efektivite a nákladoch," poznamenal s tým, že štátny rozpočet na nákup nových nemá.

Obaja ministri na margo tragédie, pri ktorej zahynulo množstvo predstaviteľov poľskej elity, dodali, že najvyšší ústavní činitelia SR sa nemôžu spoločne stretnúť na palube jedného lietadla. "Je to nepísané pravidlo, ktoré sa dodržiava a nikdy s tým nebol problém," uviedol Kaliňák.

Vláda SR vyhlásila štátny smútok na nedeľu 18. apríla od 8.00 do 17.00 hodiny. Pri nehode v sobotu 10. apríla zahynul prezident Lech Kaczynski s manželkou Mariou a ďalších 94 ľudí. Okrem prezidentského manželského páru prišlo o život množstvo významných predstaviteľov Poľskej republiky, a to členovia ústredných štátnych orgánov, parlamentu, hlavní predstavitelia poľskej armády, predstavitelia cirkvi, poradcovia prezidenta a ďalšie osobnosti politického a spoločenského života.

Delegácia mala namierené do ruskej Katyne, kde si chceli uctiť pamiatku 20.000 poľských vojakov, popravených v Katynskom lese v roku 1940 sovietskymi bezpečnostnými orgánmi.

Zdielať na

Najčítanejšie správy