Skoro jasno
20°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Študenti obviňujú SDKÚ, že ich zneužíva na politické ciele
Zdielať na

Študenti obviňujú SDKÚ, že ich zneužíva na politické ciele

Zdroj: joj.sk/ilustračné

Poslankyňa za SDKÚ-DS Tatiana Rosová odmieta obvinenia, že zorganizovala demonštráciu vysokoškolákov proti školnému, po nej študentská kritika je politickou objednávku Smeru.

Opozičná SDKÚ-DS zneužíva vysokoškolákov na stranícke ciele, tvrdí iniciatíva Stop politizácii akademickej pôdy, za ktorou oficiálne stoja traja študenti. Podľa koordinátora iniciatívy a Štrajkového výboru študentov (ŠVŠ) Jána Garaja SDKÚ-DS bola zainteresovaná do demonštrácie pred parlamentom 11. apríla, keď približne 50 vysokoškolákov protestovalo proti školnému.

"Pani poslankyňa Tatiana Rosová (SDKÚ-DS) sa priamo podieľala na činnosti iniciatívy Férové školné. Podľa očitých svedkov pani poslankyňa študentov pred parlament doslova nahnala," povedal Garaj.

Podľa neho najsilnejšia opozičná strana manažovala demonštráciu prostredníctvom študentov manažmentu. "Robí to tak, aby činnosť tejto iniciatívy vyznievala spontánne a hrala na sociálne cítenie obyvateľov, ktorí nie sú zorientovaní vo vysokoškolskej legislatíve," dodal Garaj s tým, že politické strany by nemali zasahovať do vnútorných záležitostí univerzít.

Iniciatíva Stop politizácii akademickej pôdy vznikla tento mesiac. Podľa Garaja ju vytvorili študenti zo Štrajkového výboru študentov, akademických senátov a Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ). Členka ŠRVŠ Katarína Stoláriková dnes uviedla, že k iniciatíve sa zatiaľ nepripojila celá ŠRVŠ, pretože sa volia jej orgány.

Podporujú ich jednotliví študenti, ich počet nekonkretizovala. Stoláriková vyhlásila, že v ŠRVŠ je za Univerzitu Komenského (UK) v Bratislave. Tretím študentom, ktorý oficiálne vystupuje za iniciatívu, je Jaroslav Hrenák, člen Akademického senátu UK.

Rosová odmieta obvinenia iniciatívy. Podľa nej si vymýšľajú nezmysly a iniciatíva je tá, ktorá politizuje vysoké školy. Argumentuje tým, že študenti sú dospelí ľudia, nenechajú sa manipulovať, majú vlastné názory, ktoré sa rozhodli prejaviť pred parlamentom, keď vystúpili proti nespravodlivému školnému. "Ide o politickú objednávku, konkrétne strany Smer," vyhlásila Rosová.

Vysokoškolskú novelu z minulého roka, ktorá zaviedla školné, sa rozhodla napadnúť na ústavnom súde, podanie odošle tento týždeň. Za protiústavné považuje, že novela spätne spoplatňuje študentov, ktorí začali študovať zadarmo a školy podľa nej nespravodlivo vyberajú peniaze od študentov, ktorí chodia na dva alebo viacero odborov.

Vysokoškolská novela začala platiť v septembri minulého roka. Presadil ju minister školstva Ján Mikolaj zo SNS. Novela prvýkrát umožnila verejným vysokým školám spoplatniť externé štúdium. Ústavní sudcovia sa už zaoberajú spornou novelou. Opozícia sa minulý rok obrátila na súd. Podľa opozičných strán novela zaviedla dve kategórie externistov - platiacich a neplatiacich.

Zdielať na

Najčítanejšie správy