Jasno
21°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Zákon o preukazovaní pôvodu majetku má šancu v parlamente prejsť
Zdielať na

Zákon o preukazovaní pôvodu majetku má šancu v parlamente prejsť

Zdroj: TV JOJ

Názorovo by však mohol rozdeliť vládnu koalíciu.

Návrh ústavného zákona o preukazovaní pôvodu majetku, podľa ktorého by súdy mohli zhabať podozrivo nadobudnuté vlastníctvo, má zrejme v parlamente šancu prejsť. Názorovo by však mohol rozdeliť vládnu koalíciu.

Možnú podporu predlohe vyjadril cez víkend premiér a šéf najsilnejšej vládnej strany Smer-SD Robert Fico a dnes aj opozičné KDH a SDKÚ-DS. Proti sa naopak postavila koaličná ĽS-HZDS.

Návrh pripravil nezávislý poslanec a exminister vnútra Vladimír Palko s ďalším kolegom, parlament by sa ním mal zaoberať na májovej schôdzi v prvom čítaní.

Národná rada schválila zákon s podobným obsahom ešte v júni v roku 2005, Ústavný súd však o niekoľko mesiacov neskôr pozastavil jeho účinnosť po podnete skupiny poslancov, medzi ktorými boli aj členovia ĽS-HZDS. Bývalí poslanci KDH Palko a Pavol Minárik pripravili nový návrh zákona, ktorý by bol súčasťou ústavy. Na jeho prijatie je tak potrebných najmenej 90 hlasov zo 150-členného parlamentu.

Návrh zákona by umožnil prepadnutie majetku ľuďom alebo firmám, ktoré nevedia hodnoverne zdokladovať jeho pôvod. Spodná hranica sporného majetku by bola pritom tisícnásobkom minimálnej mzdy, čo v súčasnosti predstavuje 8,1 milióna korún. Kritici zákonu v minulosti vyčítali jeho retroaktívnosť či prenesenie dôkazného bremena na žalovanú osobu.

Ústavný súd by o schválenom zákone s pozastavenou účinnosťou definitívne mohol rozhodnúť zrejme na jeseň tohto roku, povedala ČTK Helena Synová z kancelárie predsedníčky súdu.

Fico, ktorého strana Smer sa podieľala už na príprave pôvodného zákona, cez víkend povedal, že za návrh ústavného zákona by mohli zahlasovať poslanci Smeru-SD. Podporu norme dnes za KDH potvrdil ČTK aj jeho podpredseda Daniel Lipšic a pred novinármi aj šéf SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. S hlasmi týchto troch strán spolu s bývalými členmi KDH na čele s Palkom by mal návrh šancu na schválenie.

Návrh ústavného zákona by však mohol názorovo rozdeliť vládnu koalíciu, odmietla ho totiž strana Vladimíra Mečiara. Podľa ĽS-HZDS by mal najprv Ústavný súd posúdiť, či je pôvodný napadnutý zákon v súlade s ústavou. "Keby to bol ústavný zákon, tak by bol v rozpore s ústavou, ak by šiel v terajšom texte, ako je," povedal dnes novinárom Mečiar po rokovaní poslaneckého grémia. Nepovedal však jednoznačne, či by Smer porušil koaličnú dohodu, ak by za návrh hlasoval s opozíciou.

Opozičná strana SMK bude o návrhu ešte rokovať. "Ja osobne nemám s tým žiaden problém," povedal predseda poslaneckého klubu Gyula Bárdos. Podobné stanovisko chce odporučiť aj ďalším kolegom v strane. Predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj zatiaľ nevedel povedať, ako sa k predlohe postavia národniari.

Zdielať na

Najčítanejšie správy