Oblačno
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Farári dostali padáka kvôli rozpadnutiu manželstva
Zdielať na

Farári dostali padáka kvôli rozpadnutiu manželstva

Zdroj: TV JOJ

Rozhodnutím najvyššieho súdu reformovanej cirkvi, farár Tomáš z Komoče a ďalší piati farári a farárky, prišli minulú sobotu o kňazské miesto.

Rozhodnutím najvyššieho súdu reformovanej cirkvi, farár Tomáš z Komoče a ďalší piati farári a farárky, prišli minulú sobotu o kňazské miesto.

Súd potvrdil, že majú vinu pri rozpade manželstva. V prípade rozvedených manželstiev ďalších štyroch farárov, zavinenie nebolo preukázané, preto aj naďalej zostali vo funkcii.

Farár Tomáš Iliáš napriek tomu tvrdí, že na reformovanú cirkev nezanevrel, len na niektorých predstaviteľov. Rozhodnutie najvyššieho cirkevného súdu akceptuje a pripravuje sa na odchod.

"Nikdy proti verdiktu som nič nemal. Ja proti čomu apelujem, to je čistota tej cesty, kým prišli k tomuto verdiktu," povedal. Najvyšší cirkevný súd prešetroval mieru zavinenia rozpadu manželstva. A to bolo podľa predstaviteľov cirkvi smerodajné. "Z celku môjho manželstva som aspoň dve tretiny ja nepokazil," tvrdí.

Predsedníctvo synody kresťanskej reformovanej cirkvi vydalo k celej záležitosti vyhlásenie. V ňom sa okrem iného uvádza, že zodpovednosť šíriteľov evanjelia je nespochybniteľná. A rovnako ako v iných pracovných oblastiach, aj v Cirkvi platí, že nezodpovedný život môže viesť k pracovno-právnym následkom.

Podľa Tomáša nejde len o nich šiestich, ale o každého cirkevného funkcionára. Cirkevný súd údajne zatiaľ preveroval výlučne farárov a farárky aj to len 5 rokov spätne. Nie je tam ani zmienka o tom, že sa táto veta vzťahuje len na farárov.

Tomáš tvrdí, že dôkazy, ktoré vypovedajú proti nemu, sa väčšinou nezakladajú na pravde. Rád by videl aspoň nemravné video, v ktorom vraj účinkuje.

Predsedníctvo synody vo vyhlásení očakáva od prepustených farárov úprimné pokánie a pokoru, potom je ochotné uvažovať o ich opätovnom prijatí.

"Chleba mi zobrali, ale poslanie nie," dodal na záver Tomáš.

Viac uvidíte v dnešných Novinách TV JOJ.

Zdielať na

Najčítanejšie správy