Oblačno
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Gašparovič podpísal sporný tlačový zákon
Zdielať na

Gašparovič podpísal sporný tlačový zákon

Zdroj: SITA/Ivan Fleischer

Prezident Ivan Gašparovič podľa očakávaní podpísal sporný tlačový zákon, ktorý môže podľa vydavateľov ohroziť slobodu tlače.

Prezident Ivan Gašparovič podľa očakávaní podpísal sporný tlačový zákon, ktorý môže podľa vydavateľov ohroziť slobodu tlače. O rozhodnutí hlavy štátu dnes informovala prezidentská kancelária.

Noviny, časopisy a tlačové agentúry by sa tak mali novým zákonom začať riadiť od júna. Zákonom sa možno ešte bude zaoberať Ústavný súd, o napadnutí normy na súde uvažovali opoziční poslanci či vydavatelia.     

"Pán prezident sa rozhodol tento zákon podpísať, pretože v ňom nenašiel nič, čo by bolo v rozpore s ústavou a demokratickými princípmi," povedal ČTK Gašparovičov hovorca Marek Trubač.     

Zákon vyvolal opakované protesty vydavateľov na titulných stranách novín, kritizovali ho aj opozícia a niektoré medzinárodné inštitúcie na čele s Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).     

Vládna koalícia zákon presadila v parlamente pred viac ako dvoma týždňami bez toho, aby prijala väčšinu námietok. V zákone tak zostalo aj najviac kritizované právo na odpoveď, podľa ktorého budú musieť noviny zverejňovať reakcie aj na pravdivé články.     

Prezident zákon podpísal napriek výzvam Združenia vydavateľov periodickej tlače Slovenska, Slovenského syndikátu novinárov, ako aj šéfredaktorov viacerých českých denníkov, aby zákon vrátil parlamentu. Odmietavý postoj hlavy štátu k požiadavkám novinárov nie je prekvapivý.

Gašparovič novinárov sám viackrát kritizoval, tento rok sa dokonca vyslovil za vznik médií kontrolovaných vládou.

Zdielať na

Najčítanejšie správy