Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Pri požiari na Luníku IX sa udusili tri deti
Zdielať na

Pri požiari na Luníku IX sa udusili tri deti

Pri požiari bytu na sídlisku Luník IX v Košiciach sa dnes v noci udusili tri deti, ďalšie dve osoby museli záchranári previezť do nemocnice. <b>VIDEO: Momenty po požiari</b>

Pri požiari bytu na sídlisku Luník IX v Košiciach sa dnes v noci udusili tri deti. Ďalšie dieťa a ženu záchranári previezli do nemocnice. Požiar poškodil statiku časti panelového domu, asi 150 ľudí museli preto vysťahovať. Mesto im poskytlo náhradné ubytovanie. ČTK o tom informovali hasiči, polícia a magistrát mesta.

Požiar zachvátil byt na piatom poschodí, spiace deti otrávil hustý dym v byte o poschodie vyššie, povedal Jozef Mižura z Hasičského a záchranného zboru v Košiciach. Hasiči uhasili oheň v skorých ranných hodinách.

Pravdepodobnou príčinou požiaru bol ohorok z cigarety, informovala policajná hovorkyňa v Košickom kraji Jana Demjanovičová. Polícia už začala trestné stíhanie pre všeobecné ohrozenie, nikoho však zatiaľ neobvinila. V prípade dokázania viny hrozí páchateľovi až desaťročné väzenie.

"Zadymenie bytu na šiestom poschodí bolo také veľké, že hasiči sa tam mohli orientovať len hmatom," povedal Mižura o požiari na sídlisku, na ktorom žije prevažne rómske obyvateľstvo.

Hasiči v byte, ktorý oheň priamo nezasiahol, našli päť ležiacich ľudí. Okrem uduseného dvojročného a trojročného chlapca a deväťročného dievčaťa sa v byte splodinami otrávila 20-ročná matka dvoch detí a ďalšie jej dieťa. "Pacientka je v kritickom stave, je v bezvedomí, dýchanie zabezpečujú prístroje," povedala ČTK hovorkyňa nemocnice v košickej mestskej časti Šaca Denisa Vančíková.

Stav štvorročného chlapca sa po prevoze do košickej detskej fakultnej nemocnice zlepšil, v súčasnosti je stabilizovaný. "Okrem otravy dymom bol však chlapček aj ťažko podchladený," uviedla hovorkyňa nemocnice Veronika Krausová.

Časť budovy požiar staticky poškodil, polícia ju preto uzavrela. "Mesto poskytlo štyrom rodinám s platnou nájomnou zmluvou náhradné byty," povedala ČTK hovorkyňa magistrátu mesta Jana Geročová. Ďalším 11 rodinám našlo mesto dočasné ubytovanie na Luníku IX, jedna rodina náhradné ubytovanie odmietla. Z poškodenej budovy mesto podľa Geročovej vysťahovalo približne 150 ľudí.

Požiare v budovách si v minulosti vyžiadali už viacero ľudských životov. V auguste minulého roku oheň úplne zničil ubytovňu z unimobuniek pre sociálne slabých občanov v Kysuckom Novom Meste. Pri požiari zomrelo deväť ľudí, dvaja ostali nezvestní. V polovici apríla tohto roku pri požiari záhradnej chatky v Košiciach prišlo o život štvormesačné dieťa. V chatke provizórne bývala rodina s viacerými deťmi.

Viac sa dozviete v dnešných Novinách TV JOJ.

Zdielať na

Najčítanejšie správy