Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Život v železničnom vozni radosť rodine neprináša. Darované Vianoce to aspoň na deň zmenili
Zdielať na

Život v železničnom vozni radosť rodine neprináša. Darované Vianoce to aspoň na deň zmenili

KOŠICE / Bývanie na ploche veľkej ako napríklad jedna chodba bytu. Takto žije pani Zuzana s ďalšími siedmymi členmi rodiny na okraji rieky Hornád v Košiciach. Pred spaním rozkladajú postele a nafukovacie matrace aby mal každý aspoň kúsok miesta na spánok. V lete brigádujú u susedov aj tí najmenší, aby si niečo privyrobili.

Skromná rodina žije v príbytku menšom ako garáž. Prežívajú z dňa na deň a aj napriek tomu, deti v škole podávajú vynikajúce výsledky. "Každý rok sú vyznamenaní," potvrdila mama Zuzana Levkaničová. 

V škole im vychádzajú v ústrety ako môžu. Vedia, že v prerobenom vlakovom vozni nemajú miesta ani na stôl, kde by si napísali úlohy. Každý predmet má v skromnom príbytku svoje miesto. Chlapci len ťažko hľadajú slová na otázku, po čom túžia.

Napriek týmto skromným podmienkam Vianoce znamenajú pre chlapcov ten najväčší sviatok roka. Ozdobujú každú časť príbytku, aj keď vedia, že ich pod stromčekom nič nečaká. A to je dôvod, prečo darovať Vianoce. 

Chlapci z vlakového vozňa zábavu ako ich rovesníci ešte nezažili, preto ich na prvý sviatok vianočný čakalo prekvapenie. Vďaka mladým ľuďom, ktorí sa pridali ku košickému anonymnému darcovi, chlapci s vlakového vozňa aspoň na chvíľu zabudli na ich každodenný smútok. "Super to bolo," priznal nadšený Dalibor. 

Po dlhom čase sa na tvárach chlapcov zjavil nefalšovaný úsmev. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy