Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Záver roka sa nezaobíde bez výstrah. Silvester môže skomplikovať poľadovica
Zdielať na

Záver roka sa nezaobíde bez výstrah. Silvester môže skomplikovať poľadovica

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa pre väčšinu územia Slovenska, a to na silvestrovský deň i na prvý deň roka 2019. Výstraha sa vyhla len západnej časti Slovenska.

V horských oblastiach na severe Slovenska môže v posledný deň roku 2018 pribudnúť 20 až 35 cm snehu. Výstrahu pred intenzívnym snežením vydal SHMÚ pre región Oravy, Liptova a Spiša. Výstraha platí do pondelka do 18.00 h. V okrese Liptovský Mikuláš sa očakáva v polohách nad 600 metrov na severozápadných a severných návetriach ojedinele výskyt sneženia, pri ktorom spadne 20 až 35 cm nového snehu. Okrem severu by ale v závere roka snežiť nemalo. 

Na hrebeňoch Veľkej i Malej Fatry, Nízkych a Vysokých Tatier sa takisto môže vyskytnúť silný vietor. Od nedele 20.00 hodiny do pondelkového poludnia sa v polohách nad 1500 metrov očakáva miestami výskyt vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu.

V nedeľu ojedinele potrápia šoférov snehové jazyky a záveje, a to na Orave, na Liptove a v podtatranskej oblasti. Od pondelkového rána až do podvečera sa ich riziko podľa webu SHMÚ rozšíri aj do oblastí Kysúc, Považia, Hornej Nitry i Horehronia. Okrem toho môže cestovanie ojedinele skomplikovať aj poľadovica, ktorú s výnimkou západného Slovenska meteorológovia predpovedajú na celej časti Slovenska. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy