Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vydavateľom ide o zisk, nie o objektívny obsah, tvrdí Podmanický
Zdielať na

Vydavateľom ide o zisk, nie o objektívny obsah, tvrdí Podmanický

Zdroj: SITA/Michal Burza

Dnešný protest vydavateľov tlače poslanca Národnej rady SR Jána Podmanického (Smer-SD) neznepokojil, pretože im podľa neho ide o čo najväčší zisk a nie objektívny obsah.

Dnešný protest vydavateľov tlače poslanca Národnej rady SR Jána Podmanického (Smer-SD) neznepokojil, pretože im podľa neho ide o čo najväčší zisk a nie objektívny obsah.

"Dvakrát opakovaný vtip prestáva byť vtipom. Situácia v roku 2008 sa nedá porovnávať so situáciou z 90-tych rokov," uviedol dnes Podmanický. Podľa neho nikto z vydavateľov nepreukázal, ako bude po prijatí tlačového zákona sloboda tlače ohrozená.

Podľa predsedu poslaneckého klubu SNS Rafaela Rafaja si ľudia dnes konečne mohli prečítať aj prvú stranu, kde zvyčajne bývajú len veľké titulky a fotografie. "Nemyslím, že zvolený symbol sedmičky by mal predznamenať, že tlačový zákon je smrteľným hriechom voči médiám," uviedol Rafaj.

ĽS-HZDS podľa podpredsedu strany Milana Urbániho nebude svojimi návrhmi meniť tlačový zákon. "Musí byť na to politická dohoda v koalícii. Bez dohody nespravíme nič," uviedol Urbáni. ĽS-HZDS však verí, že v zákone príde ešte k zmenám, s ktorými budú spokojné obe strany.

Slovenské denníky dnes vyšli s rovnakou titulnou stranou, na ktorej protestujú proti tlačovému zákonu z dielne vládnej koalície. Združenie vydavateľov periodickej tlače (ZVPT) upozorňuje, že návrh zákona, ktorý je v parlamente v druhom čítaní, vytvára nezmyselne široký priestor pre právo na opravu a odpoveď, čím hrubo zasahuje do redakčnej práce.

Zákon v predloženej podobe porušuje demokratické zásady, práva občanov a slobodu tlače, upozorňujú ďalej vydavatelia na stránkach denníkov. Zároveň vyzývajú poslancov, aby neschválili zákon, ktorý smeruje aj proti ich voličom. Text zverejnený na prvej strane dnešných denníkov obsahuje "sedem hriechov tlačového zákona" a v novinách sú ukážky, ako by denníky vyzerali, ak by platil predložený návrh tlačového zákona.

Protest vydavateľov je reakciou na stredajšie rokovanie parlamentného mediálneho výboru, ktorý odsúhlasil minulotýždňovú podobu pozmeňovacích návrhov koalície k návrhu tlačového zákona bez zmien požadovaných zástupcami opozície, tlače, novinárov aj medzinárodných organizácií.

V minulosti vydavatelia dvakrát upozorňovali výzorom svojich novín na protidemokratické opatrenia. Bolo to za vlády Vladimíra Mečiara, keď denníky vyšli s bielou titulnou stranou.

Zdielať na

Najčítanejšie správy