Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mustafa Labsi nemôže byť vydaný do Alžírska
Zdielať na

Mustafa Labsi nemôže byť vydaný do Alžírska

Zdroj: ČTK/Jon Koller

V rozsiahlej sťažnosti Mustafa Labsi uviedol, že jeho vydaním mu hrozí skutočné riziko, že bude mučený v rámci trestného konania v Alžírsku.

Senát Ústavného súdu SR (ÚS) na neverejnom zasadnutí odložil vykonateľnosť uznesenia Najvyššieho súdu SR o prípustnosti vydania Mustafu Labsiho do Alžírska.

Potvrdila to pracovníčka Tlačového a informačného odboru ÚS Viera Horniaková. Toto rozhodnutie znamená, že do konečného rozhodnutia ústavného súdu o sťažnosti Mustafu Labsiho nemôže byť vydaný do Alžírska.

Horniaková uviedla, že ÚS na dnešnom neverejnom zasadnutí senátu prijal na ďalšie konanie sťažnosť štátneho príslušníka Alžírska Mustafu Labsiho. Ten v sťažnosti tvrdí, že rozhodnutím Najvyššieho súdu SR z 22. januára 2008 a postupom, ktorý rozhodnutiu predchádzal, a tiež možným postupom ministra spravodlivosti SR pri rozhodovaní o povolení vydať ho do Alžírska došlo, resp. môže dôjsť k porušeniu jeho základného práva nebyť mučený ani podrobovaný krutému, neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu.

V rozsiahlej sťažnosti Mustafa Labsi uviedol, že jeho vydaním mu hrozí skutočné riziko, že bude mučený v rámci trestného konania v Alžírsku. Svoje obavy podložil početnými správami o situácii v Alžírsku z rôznych zdrojov, napríklad Výboru OSN pre ľudské práva, Amnesty International, vládnej správy USA či Veľkej Británie.

ÚS ako neopodstatnený odmietol návrh sťažovateľa, aby prikázal ministrovi spravodlivosti SR zdržať sa akéhokoľvek konania, ktoré by mohlo viesť k jeho vydaniu. Takýto návrh je podľa ústavného súdu predčasný, resp. takéto opatrenie je nadbytočné. Samotný fakt odloženia vykonateľnosti uznesenia Najvyššieho súdu SR z 22. januára 2008 totiž vylučuje povolenie vydania osoby do cudziny ministrom spravodlivosti až do dňa právoplatnosti rozhodnutia ústavného súdu o sťažnosti.

ÚS konštatoval, že minister spravodlivosti do podania predmetnej sťažnosti dosiaľ nerozhodol o vydaní sťažovateľa do cudziny a zo sťažnosti Mustafu Labsiho ani nevyplýva, že by vykonal relevantný úkon, ktorým by mohol zasiahnuť do jeho označených práv. Preto vo vzťahu k ministrovi spravodlivosti nemohlo dôjsť podľa ústavného súdu k porušeniu práv sťažovateľa.

"Toto rozhodnutie ústavného súdu je kľúčové pre súčasnú ochranu Mustafu Labsiho. Náš ústavný súd ním potvrdil, že je efektívnym nástrojom ochrany ľudských práv. Podstata tohto celého prípadu spočíva v zákaze mučenia, ktorý platí pre všetkých za každých okolností. Ani obava z terorizmu nemôže odkloniť demokratickú spoločnosť od jej základných hodnôt, ktorými je ochrana základných práv," uviedla Mária Kolíková, právna zástupkyňa Labsiho pred ústavným súdom.

Zdielať na

Najčítanejšie správy