Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slota poprel, že je proti euru od 2009
Zdielať na

Slota poprel, že je proti euru od 2009

Zdroj: TV JOJ

Predseda koaličnej SNS Ján Slota dnes poprel, že jeho strana má výhrady proti plánovanému zavedeniu eura v roku 2009.

Predseda koaličnej SNS Ján Slota dnes poprel, že jeho strana má výhrady proti plánovanému zavedeniu eura v roku 2009. Vyhlásil to v televíznej diskusii. Chce však s premiérom Robertom Ficom diskutovať o nízkej podpore obyvateľstva voči euru a o informačnej kampani. SNS skôr tento týždeň vzbudila rozruch nečakaným vyhlásením, že plánuje ešte otvoriť o zavedení eura diskusiu.
    

"Vedenie Slovenskej národnej strany nikdy nepochybovalo o zavedení eura," vyhlásil dnes Slota a dodal, že jeho predchádzajúce výroky boli zle pochopené.

Predseda SNS však chce s ostatnými koaličnými stranami hovoriť o nízkej podpore európskej mene, ktorú ukazovali nedávne prieskumy, a o rizikách nárastu niektorých cien po jej zavedení.
    

"My si nemôžeme dávať klapky na oči a nevidieť proste ten strach tých bežných ľudí, ktorí si myslia, že jednoznačne príde k zdražovaniu," poznamenal. Uzavrel však, že zavedenie eura bude mať na slovenskú ekonomiku pozitívny dopad a Slovensku sa ho "na 90 percent" podarí prijať v plánovanom termíne. Koaličná rada by sa podľa neho mala stretnúť v stredu.
    

Ministerstvo financií a národná banka práve tento týždeň spustili v televíziách informačné šoty o eure. Tie tvoria prvú časť plánovanej kampane pred zavedením eura. Slota však dnes kritizoval, že kampaň sa mohla začať už skôr. "Jednoznačne tá infokampaň sa musí teraz maximálne zintenzívniť," tvrdil.
    

Podľa prieskumu, ktorý tento týždeň zverejnila agentúra Focus, bol počet odporcov a priaznivcov spoločnej európskej meny vo februári približne vyrovnaný. Výmena platidla vzbudzuje najmä obavy zo zvýšenia cien, nízkych platov a problémov zvyknúť si na nové peniaze.
    

O zavedení eura definitívne rozhodnú európske inštitúcie v polovici tohto roka. Ekonómovia väčšinou očakávajú, že Slovensku sa podarí kritéria splniť.
    

Predseda SNS dnes tiež potvrdil, že jeho strana s najväčšou pravdepodobnosťou podporí v budúcoročných prezidentských voľbách súčasnú hlavu štátu Ivana Gašparoviča. Ten síce podľa Slotu nedokázal úplne naplniť predstavy SNS v presadzovaní národnej politiky, ale je lepším kandidátom ako poslankyňa SDKÚ-DS Iveta Radičová, ktorá sa pravdepodobne stane spoločnou kandidátkou opozície.

"Osobne si myslím, že to by už potom mohla hocijaká predavačka byť prezidentkou tohto štátu," povedal na adresu Radičovej Slota, ktorý je známy svojimi často nelichotivými výrokmi o politických súperoch.

Zdielať na

Najčítanejšie správy