Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prístup Maďarska k niektorým kauzám povzbudil extrémistov
Zdielať na

Prístup Maďarska k niektorým kauzám povzbudil extrémistov

Zdroj: slovart.sk

Parlament si vypočuje hodnotenie zahraničnej politiky v minulom roku a jej zameranie v tomto

Medzi Slovenskom a Maďarskom sa v minulom roku objavovali nedorozumenia a konfrontačné prvky, napriek tomu sa vzťahy aspoň čiastočne podarilo dostať na pragmatickejšiu úroveň.

Konštatuje to Správa o plnení úloh zahraničnej politiky, ktorú vláda predloží parlamentu na marcovej schôdzi. V Zameraní zahraničnej politiky na tento rok, ktorú tiež predloží poslancom, vláda sľubuje, že udrží súčasnú úroveň práv maďarskej menšiny.

"Slovensko bude dbať o udržanie dosiahnutého štandardu práv maďarskej menšiny a zároveň presadzovať zlepšenie práv Slovákov v Maďarsku. Bude tiež hľadať možnosti zlepšenia vzťahov a vytvárať podmienky pre lepšie vzájomné porozumenie," uvádza dokument. Efektívnejšie chce pritom využívať verejnú diplomaciu a kontakty s médiami.

V hodnotení vláda konštatuje, že vzťahy s MR narušili kontroverzné udalosti na politickej úrovni, ako reakcie maďarských politických predstaviteľov na uznesenie Národnej rady o nedotknuteľnosti dekrétov prezidenta Beneša, využívanie súkromných ciest maďarských politikov na Slovensko na politické ciele, neúmerná politizácia a medializácia kauzy Hedvigy Malinovej a údajného porušovania práv menšín v SR, snaha o ich internacionalizáciu.

Takýto prístup maďarskej strany povzbudil podľa slovenskej vlády rôzne extrémistické strany a hnutia. "Slovenská strana citlivo vnímala problémy vo vzájomných vzťahoch, najmä ak sa o nich vytvára obraz, nezodpovedajúci skutočnosti," zdôrazňuje vláda.

Napriek pretrvávajúcim nedorozumeniam sa podľa nej dialóg na politickej úrovni zintenzívnil. Za dôležité označuje júnové bratislavské stretnutie predsedov vlád po piatich rokoch, na ktorom prijali program Spoločná minulosť, spoločná budúcnosť. Pripravuje sa návšteva maďarského premiéra v SR.

Vláda v zameraní zahraničnej politiky potvrdzuje posilnenie ekonomickej dimenzie diplomacie. Popri Ruskej federácii ju rozširuje na Latinskú Ameriku a Kubu. Premiér Fico by mal navštíviť Argentínu, Brazíliu a Čile, kde sa chystal vlani v apríli.

Prezident Gašparovič má ísť do Mexika a Peru. S Argentínou sa má podpísať obchodná dohoda a dohoda o vedecko-technickej spolupráci, s Brazíliou a Kubou dohoda o hospodárskej spolupráci a s Mexikom dohoda o spolupráci v kultúre a školstve.

Na podporu pragmatického ekonomického dialógu sa má dobudovať sieť honorárnych konzulov v Brazílii, Uruguaji, Venezuele, Ekvádore, Mexiku, Guyane, Kostarike, Hondurase, na Bahamách, Grenade a Barbadose.

Správa o plnení úloh oceňuje návštevu premiéra v Líbyi. Pozitívne ovplyvnila vývoz do tejto krajiny, podpis memoranda medzi ministerstvami financií znamenal výrazný pokrok v riešení splácania líbyjského dlhu.

Pripomína, že v záverečnom štádiu je príprava novej hospodárskej dohody s Kubou, ktorá umožní obnovenie zasadaní zmiešanej hospodárskej komisie a následné otvorenie otázky kubánskeho dlhu. Významným prvkom v snahe o obnovenie vzájomných hospodárskych vzťahov na vládnej úrovni bola oficiálna návšteva ministra hospodárstva SR v decembri 2007, uvádza dokument.

Ťažiskovým fórom pre riešenie politicko-bezpečnostných otázok zostáva podľa správy NATO ako hlavný garant euroatlantickej bezpečnosti. Piliermi východoeurópskej politiky slovenskej diplomacie boli Ukrajina, Bielorusko, Moldavsko a Gruzínsko, na Západnom Balkáne bolo v centre záujmu Chorvátsko, Srbsko s Kosovom, Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Macedónsko a Albánsko. Rozvojová pomoc smerovala do Čiernej Hory, Kazachstanu, Kene, Kirgizska, Mozambiku, Srbska a Sudánu. Zintenzívnili sa vzťahy s niektorými africkými, americkými a ázijskými krajinami, kde má SR záujem o hospodársku spoluprácu.

V Európskej únii bude Slovensko presadzovať rozšírenie o Turecko a objektívne hodnotenie jeho pokroku pri plnení podmienok členstva. Poponáhľať sa chce s ratifikáciou Lisabonskej zmluvy, ktorá má zefektívniť fungovanie Európskej únie s 27 členmi a umožniť jej ďalšie rozširovanie. Trvá na tom, aby zmluva platila pred voľbami do Európskeho parlamentu v júni 2009. Zmluva bude patriť ku komunikačným prioritám vlády.

So Spojenými štátmi chce SR posilňovať strategické partnerstvo, získať investorov, zlepšiť spoluprácu s Kongresom a predovšetkým dosiahnuť zrušenie víz. Slabé obchodné zastúpenie v USA sa pokúsi kompenzovať aktívnejšou spoluprácou s honorárnymi konzulmi.

Zdielať na

Najčítanejšie správy