Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Stovky ľudí protestovali na mítingu proti samostatnému Kosovu
Zdielať na

Stovky ľudí protestovali na mítingu proti samostatnému Kosovu

Zdroj: REUTERS

Stovky ľudí dnes v centre Bratislavy protestovali proti samostatnému Kosovu.

Stovky ľudí dnes v centre Bratislavy protestovali proti samostatnému Kosovu. Región v srdci Balkánu by mal podľa nich zostať súčasťou Srbska.

O konaní mítingu informovala na svojej internetovej stránke Slovenská pospolitosť, ktorá je obviňovaná z pravicového extrémizmu. Kosovo obývané väčšinou obyvateľmi albánskej národnosti jednostranne vyhlásilo svoju samostatnosť od Srbska v polovici februára.

"Nesúhlasíme s tým, že bola jednostranne narušená celistvosť Srbska," povedal ČTK jeden z organizátorov protestu, ktorý nechcel byť menovaný. Príklad Kosova môžu navyše nasledovať v iných štátoch ďalšie národnosti, ktoré by sa chceli osamostatniť, napríklad aj maďarská na juhu Slovenska, dodal.

Demonštranti sa stretli na Hlavnom námestí, neskôr sa presunuli pred prezidentský palác. Na zhromaždenie dohliadali policajné hliadky so psami.
Demonštrácie, na ktorých sa zúčastňovali sympatizanti Slovenskej pospolitosti, aj v minulosti pozorne sledovala polícia.

Napríklad v roku 2005 stretnutie členov pospolitosti v Modre policajti rozohnali. O rok neskôr Najvyšší súd zrušil stranu s rovnakým názvom, pretože jej stanovy boli v rozpore s ústavou. Slovenská pospolitosť pôsobí naďalej ako občianske združenie, v minulosti sa napríklad opakovane pozitívne vyjadrovala o existencii vojnového slovenského štátu.

Vyhlásenie samostatného Kosova nepodporila na Slovensku ani väčšina parlamentných strán. Najmä predstavitelia koalície kritizovali, že napríklad Spojené štáty Kosovo uznali napriek tomu, že s jeho osamostatnením nesúhlasili Srbi. Srbsko pri tom považuje územie Kosova za historickú súčasť svojho štátu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy