Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Právo na právnu ochranu musia mať aj chudobní
Zdielať na

Právo na právnu ochranu musia mať aj chudobní

Zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher

Minister spravodlivosti Štefan Harabin dnes otvoril nové kancelárie Centra právnej pomoci (CPP) v Liptovskom Mikuláši a Tvrdošíne.

Minister spravodlivosti Štefan Harabin dnes otvoril nové kancelárie Centra právnej pomoci (CPP) v Liptovskom Mikuláši a Tvrdošíne.

Ako povedal, "právo na právnu ochranu musia mať aj chudobní. Dá sa to pri rovnakom rozpočte, len to nesmie byť o luxusných stoličkách, zariadeniach a vilkách v najlukratívnejšej štvrti, ale o občanoch". Na otvorení sa zúčastnili riaditeľka CPP Miloslava Čutková, primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč a primátor Tvrdošína Ivan Šaško

Rezort spravodlivosti pokračuje vo vytváraní siete centier právnej pomoci sociálne slabším a chudobným. Zámerom ministerstva je priniesť právnu pomoc čo najbližšie k občanom, aby nemuseli cestovať desiatky kilometrov do kancelárií centier v Bratislave, Žiline, Banskej Bystrici a Košiciach.

"Oceňujem prácu a úsilie riaditeľky Čutkovej a primátorov miest. Dobrý primátor a starosta si uvedomí, že poskytnutím priestorov pre štát získa pre svojich sociálne najslabších občanom zadarmo právny servis. Takto vyzerá v praxi symbióza medzi štátom a samosprávami," vysvetlil Harabin.

Kancelária CPP v Liptovskom Mikuláši bude sídliť na Námestí mieru 1 (budova Domu služieb). Sídlo kancelárie v Tvrdošíne je na Školskej ulici 165/2.

Centrum právnej pomoci je štátna rozpočtová organizácia, ktorej cieľom je zlepšovanie prístupu k spravodlivosti pre ľudí v materiálnej núdzi. Poskytuje služby tým, ktorí pre nedostatok finančných prostriedkov nemôžu využívať existujúce právne služby.

Po splnení podmienok centrum poskytne komplexnú právnu pomoc (od právneho poradenstva až po zastupovanie pred súdom právnikom centra alebo advokátom). CPP poskytuje právnu pomoc v občianskoprávnych, rodinnoprávnych, pracovnoprávnych veciach a v cezhraničných sporoch aj v obchodno-právnych veciach.

Zdielať na

Najčítanejšie správy