Polojasno
17°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Fico podporil kritiku skládky v Pezinku, hoci predtým ju odmietal
Zdielať na

Fico podporil kritiku skládky v Pezinku, hoci predtým ju odmietal

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Premiér Robert Fico dnes podporil aktivistov, ktorí protestujú proti plánu vybudovať skládku odpadu neďaleko centra Pezinka.

Premiér Robert Fico dnes podporil aktivistov, ktorí protestujú proti plánu vybudovať skládku odpadu neďaleko centra Pezinka. ČTK o tom informovala premiérova hovorkyňa Silvia Glendová po dnešnom stretnutí predsedu vlády s aktivistami a primátorom Pezinka Oliverom Solgom. Ešte minulý týždeň Fico protesty kritizoval.

"Predseda vlády vyjadril aktivistom osobnú podporu," uviedla Glendová. Prípad považuje za lokálnu záležitosť, dodala.

Po minulotýždňovom zasadnutí vládneho kabinetu pritom Fico označil protesty za zmanipulovaný útok voči vláde a úradu, ktorý smetisko povolil. Bratislavský krajský stavebný úrad totiž podľa predsedu vlády nesúhlasil s bližšie neurčeným stavebným projektom v hlavnom meste a investor sa snaží prostredníctvom protestných akcií v Pezinku vyvíjať tlak na šéfa úradu, aby zmenil stanovisko.

Zástupcovia nespokojných Pezinčanov Ficove vyhlásenia odmietli. Poukázali aj na možný konflikt záujmov prednostu krajského stavebného úradu a zároveň nominanta Ficovho Smeru-SD Jána Mana mladšieho, ktorý súhlasil s plánovanou pezinskou skládkou. Smetisko by totiž malo vyrásť na jeho pozemkoch a vybudovať ho mal pôvodne Manov otec. Napokon však jeho firma - Ekologická skládka od projektu ustúpila a uvoľnila priestor pre inú spoločnosť.

Po dnešnom stretnutí s premiérom boli Solga a zástupcovia protestujúcich Pezinčanov spokojní. "Dohodli sme sa na tom, že nebudeme politizovať tento problém," povedal primátor asi dvadsaťtisícového Pezinka. Fico podľa neho uznal, že protesty boli spontánne.

Ficovu minulotýždňovú kritiku na adresu protestujúcich Pezinčanov dnes predseda opozičnej SDKÚ-DS Mikuláš Durinda označil za "paranoidnú". Naznačil, že premiér neustále hľadá nepriateľov svojej vlády a tentoraz sa "obrátil chrbtom aj voči občanom." Premiér naopak obvinil zo "spolitizoviania" protestných akcií v Pezinku opozičné strany.

Výzvu proti skládke podpísalo podľa skorších informácií viac ako 6000 obyvateľov mesta a stovky z nich v polovici februára proti nej aj demonštrovali v pezinských uliciach. Nespokojní aktivisti tvrdili, že úrady vydali povolenie na vybudovanie skládky napriek tomu, že sa s ňou nepočíta v územnom pláne mesta. Jeho platnosť však podľa Inšpektorátu životného prostredia, ktorý obhajoval postup stavebného úradu, zrušil Ústavný súd a pôvodný plán vybudovanie skládky umožňoval.

Primátor Solga tvrdil, že námietkam Ústavného súdu mesto už vyhovelo prijatým všeobecne záväzným uznesením. Súd navyše podľa neho vôbec nenapadol predstavu mesta, aby v Pezinku nevyrástla nová skládka. Zároveň dodal, že napriek protestom môže staviteľ vďaka udeleným povoleniam smetisko už od polovice tohto mesiaca budovať.

Zdielať na