Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Nakladanie s odpadom v Petržalke je v kritickom stave
Zdielať na

Nakladanie s odpadom v Petržalke je v kritickom stave

Zdroj: SITA/Zainub Razvi

Nakladanie s komunálnym odpadom v bratislavskej mestskej časti Petržalka sa počas posledných mesiacov dostáva do kritického stavu.

Nakladanie s komunálnym odpadom v bratislavskej mestskej časti Petržalka sa počas posledných mesiacov dostáva do kritického stavu.

Ako agentúru SITA informoval tlačový tajomník petržalského miestneho úradu Ľubomír Andrassy, samospráva už prijala nevyhnutné opatrenia. Mali by pomôcť vyriešiť problémy spojené s udržiavaním čistoty v okolí kontajnerových stojísk a na verejných priestranstvách.

Podľa vedenia mestskej časti sa však do tohto procesu okrem miestnej samosprávy a spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) musia aktívne zapojiť aj občania a správcovské spoločnosti.

Jedným z opatrení je bezplatné rozmiestnenie veľkokapacitných kontajnerov pre drobný stavebný a nadrozmerný odpad. Kontajnery budú v mestskej časti pristavené postupne od 1. marca do 31. júla podľa schváleného harmonogramu. Rozpis je občanom k dispozícii na stránke mestskej časti www.petrzalka.sk. Samospráva však zároveň dôrazne upozorňuje, že kontajnery môžu využívať len fyzické osoby bývajúce v Petržalke, a nie podnikateľské subjekty.

Návrhom riešenia nakladania s komunálnym odpadom by sa mali zaberať aj petržalskí poslanci na zasadnutí zastupiteľstva 4. marca. Úrad zároveň zabezpečí vypracovanie typového projektu na vybudovanie nových a uzamykateľných stojísk. Správcovia, ktorí sa zapoja do projektu, získajú nenávratný finančný príspevok okolo 25-tisíc korún.

V mestskej časti je v súčasnosti 405 kontajnerových stanovíšť. Posledná pasportizácia však ukázala, že nie všetky bytové domy spĺňajú zákonné podmienky a nemajú vybudované zariadenia pre umiestnenie komunálneho odpadu, chýba približne 96 stojísk.

Samospráva považuje udržiavanie čistoty v okolí kontajnerových stojísk za jednu z priorít pre tento rok. V rozpočte je preto okrem dvoch miliónov korún na vybudovanie nového zberného dvora na Čapajevovej ulici aj položka 300-tisíc korún účelovo viazaná na mimoriadne opatrenia spojené s udržiavaním čistoty na verejných priestranstvách.

S výstavbou zberného dvora sa začne na jar, Petržalčania budú môcť zberný dvor po dobudovaní využívať bezplatne počas celého roka.

Zdielať na

Najčítanejšie správy