Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovensko bude participovať na stabilite Kosova
Zdielať na

Slovensko bude participovať na stabilite Kosova

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Uviedol minister zahraničných vecí SR Ján Kubiš.

Slovenská republika chce napriek odmietavému postoju voči jednostrannému vyhláseniu samostatnosti Kosova participovať na jeho stabilite, uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave minister zahraničných vecí SR Ján Kubiš.

"Už teraz máme prvých piatich príslušníkov policajného zboru, ktorí sú pripravení a odobrení príslušnými orgánmi Európskej únie na to, aby mohli začať pracovať v misii EULEX," informoval šéf slovenskej diplomacie.

Slovensko - na rozdiel od krajín, ktoré nezávislosť krajiny prijmú - nenadviaže diplomatické styky s Kosovom. Naďalej však plánujeme pokračovať v pragmatickej spolupráci. "Nastane taký zmiešaný stav, napríklad pokiaľ ide o pasy, bude s tým problém a so situáciou sa budeme musieť vyrovnať," dodal Kubiš. MZV SR predpokladá prechodné obdobie 120 dní, počas ktorého OSN odovzdá právomoci misii EÚ a kosovským autoritám. To by podľa rezortu zahraničia malo stačiť na reflexiu a prijatie ďalších záverov.

SR bude sledovať ďalší vývoj situácie v Kosove i v regióne a tiež postup medzinárodného spoločenstva. Presadzovať budeme čo najskoršie nasadenie misie EULEX a činnosť misie KFOR v rámci svojho mandátu. "Budeme trvať na tom, aby bola misia KFOR pripravená na reakciu voči všetkým nepokojom, prípadne provokáciám a aby zabezpečovala pokojné prostredie," tlmočil uznesenie NR SR minister Kubiš.

Zdielať na

Najčítanejšie správy