Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Super rýchla novela od Tomanovej je zbytočná, tvrdí Brocka
Zdielať na

Super rýchla novela od Tomanovej je zbytočná, tvrdí Brocka

Zdroj: TV JOJ

Poslanec Národnej rady SR za KDH Július Brocka dnes v parlamente tvrdil, že super rýchla novela o starobnom dôchodkovom sporení je zbytočná a vláda ňou neprekryje svoju nečinnosť.

Poslanec Národnej rady SR za KDH Július Brocka dnes v parlamente tvrdil, že super rýchla novela o starobnom dôchodkovom sporení je zbytočná a vláda ňou neprekryje svoju nečinnosť.


"Zmena povedie k podvodom, možnému falšovaniu," upozornil Brocka. Podľa neho vláda koná nezodpovedne. Brocka negatívne vníma posilňovanie prvého, priebežného piliera, čo podľa neho nie je dobré. Brocka sa domnieva, že v súčasnosti neexistuje veľa možností, ako posilniť prvý pilier. Do úvahy však prichádza posunutie hranice veku odchodu do dôchodku, k čomu podľa Brocku vláda zrejme nepristúpi.

Podľa poslankyne za SMK Kláry Sárközy rýchle schvaľovanie novely je "honom na čarodejnice". Domnieva sa, že koalícia potrebuje schváliť novelu najneskôr vo štvrtok, aby zákon mohol platiť od 1. marca tohto roka, keďže prezident má 15 dní na podpis novely.

Brocka vyhlásil, že koalícia by mohla ešte prehodnotiť, či nechce skoršiu účinnosť zákona. Prezident nepotrebuje 15 dní na študovanie novely, ktorá má jednu vetu, konštatoval v pléne Brocka. Ministerstvo práce obhajovalo skrátené legislatívne konanie aj tým, že novela nie je rozsiahla, obsahuje len jednu vetu, preto nevyžaduje veľa času na študovanie.

Podľa Sárközy ministerstvo práce zavádza pri informovaní o tom, pre koho je druhý pilier výhodný a komu sa v ňom nevypláca zostať. Ministerku práce Vieru Tomanovú kritizovala, že chce zrovnoprávniť podmienky pre vstup do druhého kapitalizačného piliera i výstup z neho. Keď sa nevyžaduje podpis overený notárom pri vstupe, nemal by byť povinný pri výstupe z druhého piliera, konštatovala v utorok Tomanová.

Sárközy tvrdí, že nie je záruka, či sa nebude zneužívať takéto uľahčenie výstupu z piliera. "Nevidím absolútne žiadnu záruku," vyhlásila v pléne Sárközy. Podľa nej neobstojí ani argument, že ľudia musia ďaleko cestovať za notármi a finančne ich to zaťažuje.

Vláda na mimoriadnom zasadnutí v pondelok schválila Tomanovej novelu, aby pre výstup z druhého dôchodkového piliera nebol potrebný úradne overený podpis. V utorok parlament zaradil novelu do programu, dnes sa rozhodlo, že sa prerokuje v skrátenom legislatívnom konaní. Opozícia to ostro kritizovala.

Je proti tomu, aby sa výstup zjednodušil takýmto spôsobom. Podľa opozičných strán takáto zmena môže poškodiť mnohých sporiteľov. Hrozí sfalšovanie ich podpisov, vďaka čomu sa môžu ocitnúť mimo druhého dôchodkového piliera bez ich súhlasu.

O posunutí novely do druhého čítania by sa malo hlasovať dnes o 17:00.

Zdielať na

Najčítanejšie správy