Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ministerstvo chce do odborných škôl dostať peniaze od firiem
Zdielať na

Ministerstvo chce do odborných škôl dostať peniaze od firiem

Zdroj: SITA/Richard Nemec

Vyplýva to z predbežnej informácie k návrhu zákona o odbornom vzdelávaní, ktorú zverejnilo ministerstvo na svojej internetovej stránke.

Ministerstvo školstva chce presadiť, aby odborné školy mohli získavať viac peňazí od firiem či podnikateľov. Vyplýva to z predbežnej informácie k návrhu zákona o odbornom vzdelávaní, ktorú zverejnilo ministerstvo na svojej internetovej stránke. Bližšie podrobnosti však zatiaľ autori materiálu neuviedli.

Odborné školy už v súčasnosti majú nárok na vyššiu dotáciu z verejných financií než napríklad gymnázia. V tomto roku môžu učilištia prostredníctvom takzvaného normatívu získať na každého žiaka 48.010 korún, zatiaľ čo gymnáziá 35.480 korún. V budúcnosti by okrem štátnej dotácie mali v ešte väčšej miere na prevádzku odborných škôl prispievať aj podnikatelia, plánuje ministerstvo.

Širšie možnosti pre spoluprácu so zamestnávateľmi by privítal aj riaditeľ odborného učilišťa v Kysuckom Novom Meste František Korenčík. Prínosom by podľa neho mohli byť napríklad väčšie praktické skúsenosti študentov.

"V súčasnosti podstatnú časť štúdia žiaci trávia v učebniach. Lepšie však bude, ak sa dostanú k modernej technike, ktorú vlastnia firmy," povedal riaditeľ učilišťa. Od nového zákona očakáva, že určí pre školy a zamestnávateľov jednoznačné pravidlá, napríklad ako majú podnikatelia zaúčtovať prácu študentov.

Korenčík ocenil, že v kysuckom regióne sa podľa neho postupne zvyšuje aj záujem firiem o kontakt s rodičmi detí, ktorých čaká štúdium na strednej škole. Mohlo by to podľa neho priniesť zmeny pri výbere učebných odborov, pretože v uplynulých rokoch boli populárne napríklad obchodné akadémie.

Príchodom automobiliek sa však zvýšil dopyt práve po absolventoch učilíšť, najmä strojárskych. "Podniky by mali s rodičmi komunikovať ešte vo väčšej miere, aby vedeli, kde môžu ich deti nájsť uplatnenie," dodal riaditeľ.

Zdielať na

Najčítanejšie správy