Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Fyzikálna spoločnosť protestuje proti školskej reforme
Zdielať na

Fyzikálna spoločnosť protestuje proti školskej reforme

Zdroj: minedu.sk

Slovenský fyzikálna spoločnosť varuje pred plánovaným výrazným znížením výučby prírodovedných predmetov

Proti redukcii prírodovedných predmetov, ktoré predpokladá školská reforma ministra Jána Mikolaja, protestuje Slovenská fyzikálna spoločnosť pri Slovenskej akadémii vied (SAV).

Vyzýva autorov reformy, aby ju prehodnotili, inak bude mať vážne dôsledky. "Táto reforma, výrazne redukujúca prírodovedné vzdelávanie mladej generácie, prinesie závažné dôsledky aj pre systém prírodovedného vzdelávania na vysokých školách technického a prírodovedného zamerania, na prípravu kvalifikovaných odborníkov a na možnosti uplatnenia absolventov na trhu práce," varuje Slovenská fyzikálna spoločnosť. Upozorňuje, že fyzika je potrebná aj pre pochopenie informačných technológií a vývoj nových zariadení.

Výučba fyziky na základnej škole sa podľa návrhu reformy redukuje na 1 vyučovaciu hodinu týždenne, povinná výučba fyziky na gymnáziu sa zužuje len na prvé dva ročníka štúdia v rozsahu 2 hodiny týždenne. V treťom a štvrtom ročníku nie je fyzika povinná. "Takúto redukciu rozsahu vyučovania fyziky považujeme za neprijateľnú," uviedla spoločnosť, podpísanom predsedom Mariánom Reiffersom, v stanovisku.

Povinná fyzika sa má na základných školách zredukovať o 44 percent, na gymnáziách o takmer 60 percent. "Znížený rozsah povinnej výučby na gymnáziách nedovolí výučbu, zameranú na rozvoj kľúčových a predmetových kompetencií žiakov a prípravu na trh práce, v ktorom je značný dopyt po absolventoch technických odborov," uviedla fyzikálna spoločnosť.

Zdielať na

Najčítanejšie správy