Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Severná veža Dómu sv. Mikuláša vydala historické svedectvo
Zdielať na

Severná veža Dómu sv. Mikuláša vydala historické svedectvo

Zdroj: ThunderChild5/ilustračné

V kovovom valci boli vložené listiny, mince aj ďalšie predmety zo 17. až 19. storočia.

Mosadzná guľa nad rekonštruovanou kopulou severnej veže Dómu sv. Mikuláša vydala dnes svedectvo s historickým odkazom uloženým pri predchádzajúcich opravách kostola.

V kovovom valci boli vložené listiny, mince aj ďalšie predmety zo 17. až 19. storočia. V neporušenej kovovej tube sa našla spolu s ďalšími predmetmi tiež zachovalá listina s latinským textom a dátumom 13. august 1825.

"Napísané na nej bolo krásnym písmom - za cisára Františka a boli tam uvedené aj jeho tituly a ďalšie mená," priblížil obsah otvoreného tubusu správca trnavskej farnosti Imrich Polák. Prítomných podľa dekana vraj prekvapil aj nález štítkov z lekárne Čierny medveď, čo budú musieť ešte objasniť odborníci.

Svedkami sprístupnenia odkazu predkov na trnavskej fare boli okrem stavbárov aj historička Daniela Zacharová z Krajského pamiatkového úradu v Trnave a Jozef Alchus z občianskeho združenia Trnavské dominanty.

"Našou snahou je odbornými možnosťami pomôcť pri rekonštrukcii chrámu a preto nás zaujíma každá informácia z histórie kostola. V budúcnosti by sme chceli využiť niektoré vedľajšie priestory na vytvorenie expozície a priblížiť verejnosti históriu tohto vzácneho objektu," dodal Alchus.

Potvrdil tiež, že po skúsenosti s južnou vežou, kde obsah mosadznej gule bol pravdepodobne počas natieračských prác v osemdesiatych rokoch 20. storočia vykradnutý, neočakávali dnes mimoriadny nález.

Keďže farský úrad ako majiteľ kostola má prioritné právo rozhodnúť o ďalšom osude nájdených predmetov, podľa dekana Poláka zatiaľ nie je potvrdené, čo bude ďalej s objavenými listinami, mincami a ďalšími predmetmi.

"V súčasnosti je nález uložený v trezore a k dispozícii ho majú historici," povedal Polák. Neodmietol ani možnosť, že pôvodný obsah kovovej tuby, doplnený o nové predmety, sa vráti po rekonštrukcii späť na najvyšší bod severnej veže.

Zdielať na

Najčítanejšie správy