Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Odhalili faktoringový podvod za 233 miliónov korún
Zdielať na

Odhalili faktoringový podvod za 233 miliónov korún

Zdroj: TV JOJ

Dvaja muži, ktorí sa podieľali na týchto podvodoch, už zadržal Úrad boja proti korupcii v rámci jednej policajnej akcie.

Dvoch mužov, ktorí sa podieľali na podvodoch za viac ako 233 miliónov korún, zadržal Úrad boja proti korupcii v rámci policajnej akcie Pohár v Trenčianskom kraji. Na dnešnej tlačovej besede o prípade informovali prezident Policajného zboru (PZ) SR Ján Packa a riaditeľ Úradu boja proti korupcii Prezídia PZ Tibor Gašpar.

Na akcii sa 23. januára 2008 zúčastnilo 30 policajtov z Úradu boja proti korupcii, špecializovaných útvarov Prezídia PZ a okresných riaditeľstiev v Trenčíne a Topoľčanoch. Na základe dvoch domových prehliadok a dvoch prehliadok nebytových priestorov predviedli dve osoby podozrivé z obzvlášť závažného trestného činu podvodu formou spolupáchateľstva. Zatiaľ sú z tohto trestného činu obvinení traja muži vo veku 28 až 40 rokov. Dvaja sú podnikatelia, tretí je už bývalý zamestnanec finančnej spoločnosti.

"Trojica obvinených, Ján D., Jaroslav S. a Martin M., ako štatutárni zástupcovia spoločnosti od mája 2006 vystavovali ako dodávatelia faktúry, z ktorých časť bola fiktívna a nikdy nedošlo k dodaniu tovaru. Časť bola neskôr vzájomne započítaná, čím nevznikli žiadne reálne pohľadávky. Týmto dochádzalo k úmyselnému získavaniu finančných prostriedkov od bankovej spoločnosti poskytujúcej faktoringové služby, bez reálneho obchodu. Tým spôsobili celkovú škodu najmenej 233 miliónov korún," povedal k prípadu Ján Packa.

Podstata podvodu spočívala v tom, že obvinení mali vo faktoringovej spoločnosti svoju osobu, ktorá ich aktivity kryla.

Dve osoby sú stíhané na slobode a jeden z páchateľov je vo väzbe aj pre inú násilnú trestnú činnosť. Ak sa im preukáže vina, hrozí im trest 10 až 15 rokov. Počet obvinených osôb a ani skutkov nie je podľa policajného prezidenta konečný, pretože ide len o jednu časť územia Slovenska, ktorej sa venovali. Keďže spomínaná banková spoločnosť má celoslovenskú pôsobnosť, budú nasledovať ďalšie preverovania v ostatných častiach Slovenska, kde polícia predpokladá podstatne vyššie škody a vyšší počet spoločností, ktoré túto škodu spôsobili.

Zdielať na

Najčítanejšie správy