Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Banskej Bystrici klesla cena cestovného na päť korún
Zdielať na

V Banskej Bystrici klesla cena cestovného na päť korún

Zdroj: Joj.sk

Zvolenská SAD sa znížením cestovného v autobusoch snaží odlákať cestujúcich Dopravnému podniku mesta Banská Bystrica (DPMBB), ktorý v meste prevádzkuje obnovenú trolejbusovú dopravu.

Cenová vojna dopravcov v Banskej Bystrici znížila na niektorých linkách výšku cestovného mestskej hromadnej dopravy (MHD) zo 14 až na päť korún.

Zvolenská SAD sa znížením cestovného v autobusoch snaží odlákať cestujúcich Dopravnému podniku mesta Banská Bystrica (DPMBB), ktorý v meste prevádzkuje obnovenú trolejbusovú dopravu. Radnica do cenovej vojny nezasahuje, povedala ČTK hovorkyňa mesta Monika Pastuchová.

"Mesto nemá dôvod zasahovať, pretože platí cenový výmer, v rámci ktorého sa nové cestovné pohybuje," povedala Pastuchová. Z konkurenčného boja oboch dopravcov tak zatiaľ ťažia cestujúci.

Podľa Mareka Modranského z firmy SAD Zvolen zaviedli na niektorých linkách akciové ceny, aby prilákali ďalších zákazníkov. "Za päť korún pre dospelých alebo tri koruny pre študentov sa už neoplatí ľuďom sadať do auta," tvrdil.

Banskobystrická radnica zakázala podľa Modranského na jeseň minulého roku zvolenskej SAD-ke, aby prevádzkovala MHD na linkách, kde začali opäť jazdiť trolejbusy. Podnik preto nasadil na tieto linky autobusy označené ako prímestská doprava a na väčšine z nich znížil cestovné. Na prímestskú dopravu má SAD Zvolen licenciu od Banskobystrického samosprávneho kraja a tieto linky nie sú podľa Modranského dotované.

Prevádzkovateľ trolejbusov sa však chce brániť a podľa hovorcu DPMBB Juraja Jendrišáka pripravuje podnet na Protimonopolný úrad. "Považujeme to za zneužitie dominantného postavenia na trhu," povedal hovorca.

Zdielať na

Najčítanejšie správy