Oblačno
23°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Navrhli obnoviť proces pre vraždu, z ktorej bol podozrivý Černák
Zdielať na

Navrhli obnoviť proces pre vraždu, z ktorej bol podozrivý Černák

Zdroj: TV JOJ

Generálna prokuratúra chce opäť postaviť pred súd údajného mafiánskeho šéfa Mikuláša Černáka v prípade vraždy poľského podnikateľa Grzegorza Szymaneka.

Generálna prokuratúra chce opäť postaviť pred súd údajného mafiánskeho šéfa Mikuláša Černáka v prípade vraždy poľského podnikateľa Grzegorza Szymaneka. Na banskobystrický krajský súd podala návrh na obnovenie procesu, potvrdil televízii Markíza generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Prokuratúra podľa neho získala nové dôkazy.

Černák údajne zavraždil poľského podnikateľa pred 11 rokmi. Krajský súd v Banskej Bystrici ho v roku 2000 uznal za vinného, Najvyšší súd však jeho obžalobu z vraždy Szymaneka zamietol pre nedostatok dôkazov. Podľa Trnku však prokuratúra má nové dôkazy. "Ide o svedecké výpovede, ktoré boli získané v spolupráci s Poľskou republikou a Nemeckom, a ide aj o iné dôkazy," povedal Trnka.

Návrh prokuratúry v súčasnosti skúma krajský súd. Černákov obhajca ho nekomentoval, Černák však vinu v minulosti za vraždu popieral.

Údajný šéf podsvetia bol zatiaľ právoplatne odsúdený len za vydieranie. V súčasnosti je vo vyšetrovacej väzbe pre obvinenia z viacerých vrážd. Okresný súd v Prešove mu tento týždeň nepredĺžil väzbu, ktorá mu vyprší na konci januára. Ak dovtedy prokuratúra nepodá na Černáka obžalobu a prešovský krajský súd potvrdí rozhodnutie okresného súdu, Černák sa môže dostať na slobodu.

Zdielať na