Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Slovenská ekonomika prekvapila: Ide o jeden z najlepších výsledkov v eurozóne
Zdielať na

Slovenská ekonomika prekvapila: Ide o jeden z najlepších výsledkov v eurozóne

SLOVENSKO / Slovenská ekonomika v prvom štvrťroku príjemne prekvapila. Rástla skoro 3 % tempom a je to jeden z najlepších výsledkov v eurozóne. Dobrý výkon je dôležitý najmä preto, že znamená prácu aj plácu. Je to vidieť na raste platov a dopyte po zamestnancoch. Sú tu však aj riziká. Napríklad slabý výkon silných európskych ekonomík, čo sa už odzrkadľuje na našom priemysle.

Naša ekonomika má dobre podkúrené a postupne naberá na sile a to od prvého kvartálu vlaňajška, keď rástla tempom len čosi cez nulu. Presne po roku má prvý štvrťrok úplne iný výtlak a to na úrovni 2,7 %. "Za ekonomickým rastom v prvom štvrťroku je predovšetkým zvýšená spotreba domácností, ako aj verejnej správy," konštatoval analytik SLSP Marián Kočiš. Môže za to fakt, že postupne klesá inflácia, ktorá sa z nepríjemných dvojciferných čísiel z vlaňajška dostala momentálne na oveľa znesiteľnejšiu úroveň. "Výška inflácie klesla na 2,1 %. Je to najnižšia hodnota, ktorá bola od februára minulého roka," uviedla hovorkyňa Štatistického úradu SR Jana Morháčová.

Zároveň platí, že Slovensko zažíva časy veľmi nízkej nezamestnanosti a súčasná zamestnanosť v prvých troch mesiacoch dosiahla skoro dva a pol milióna ľudí. Stúpajú aj reálne platy. "Mzdy rastú rýchlejšie ako je tempo inflácie a platí to naozaj pre všetky oblasti," doplnila Morháčová. Zlou správou je, že ekonomiky podkúrené nemajú krajiny ako Nemecko, Taliansko, či Francúzsko. Motor Európy dokonca skončil v prvom kvartáli medziročne v recesii a dobré to nie je ani v Česku. Slabší výtlak je nebezpečný pre našu proexportnú ekonomiku, čo sa odzrkadľuje na poklese nášho priemyslu. "Pod tento prepad sa podpísali najmä nižšia produkcia na strane automobilového priemyslu, ktorý medziročne poklesol o 15 %," konštatoval Kočiš. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy