Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Kosovo ráta s tým, že mu Rusko zablokuje vstup do OSN
Zdielať na

Kosovo ráta s tým, že mu Rusko zablokuje vstup do OSN

Zdroj: SITA/MO SR Peter Dovina

Bisogniero: Hovoriť o tom, či NATO 24. apríla v Bukurešti ponúkne Ukrajine akčný plán členstva, je predčasné

Kosovo podľa ministra zahraničných veci Jána Kubiša počíta s tým, že Rusko zablokuje jeho vstup do OSN. Kubiš dnes po stretnutí s predstaviteľmi NATO a OSN v Bratislave konštatoval, že pozícia Ruska nie je nová.

"Je to určitá cena za jednostranné vyhlásenie nezávislosti," povedal Kubiš.

Zástupca generálneho tajomníka NATO Claudio Bisogniero považuje situáciu v Kosove pred očakávaným vyhlásením nezávislosti od Srbska za stabilizovanú, aj keď skryté napätie tam je.

Severoatlantická aliancia je pripravená zostať v Kosove tak dlho, ako si to vyžiada bezpečnostná situácia. "Môžeme garantovať, že KFOR urobí maximum, aby zaistila bezpečnosť vo všetkých sférach života v regióne," povedal na tlačovej besede. NATO sa v decembri dohodlo, že jeho jednotky KFOR v Kosove zostanú.

Stabilita v oblasti je dôležitá, aby sa po osamostatnení Kosova nezvýšila kriminalita, uviedol riaditeľ Úradu OSN pre boj proti drogám a zločinu (UNODC) Antonio Maria Costa. K posilneniu stability môže Európa prispieť, keď krajinám Balkánu umožní vstup do Európskej únie.

Zároveň treba aplikovať nové programy boja proti kriminalite. Kriminalita na Balkáne je podľa Costu doznievaním udalostí z 90-tych rokov - pádu totality, rozpadu bývalej Juhoslávie a vojny. Potvrdila to analýza, ktorú vydá OSN asi o štyri týždne.

Bisogniero a Costa prišli do Bratislavy na konferenciu GLOBSEC o Kosove a Afganistane. Bisogniero ráno rokoval s ministrom obrany Františkom Kašickým o aprílovom summite NATO v Bukurešti a spolupráci v rámci NATO v Afganistane. Podrobne hovorili o ochrane vzdušného priestoru SR a reforme slovenskej armády.

"Možno by boli vhodnejšie menšie, ale údernejšie ozbrojené sily, pružnejšie pri nasadzovaní," uviedol. Dúfa, že dobré ekonomické výsledky SR budú znamenať aj viac peňazí pre armádu. V Afganistane by SR malo v rámci NATO aktívnejšie spolupracovať pri školení a tréningoch miestnych vojakov. Len cez posilnenie autonómie afganskej armády možno zlepšiť pôsobenie síl aliancie, dodal.

NATO bude naďalej podporovať novú ukrajinskú vládu a jej reformy. Bisogniero nechcel hodnotiť pokrok Ukrajiny a jej šance získať v Bukurešti pozvánku do NATO. "Je to predčasné," povedal. Pred summitom budú ešte rokovať ministri zahraničných vecí a obrany. Kyjev v decembri po nástupe novej vlády potvrdil, že chce čo najskôr získať Akčný plán pre členstvo v NATO.

Akčný plán by mala aliancia 24. apríla v Bukurešti ponúknuť Ukrajine a Gruzínsku. Do NATO by mala pozvať Chorvátsko, Macedónsko a Albánsko.

Zdielať na

Najčítanejšie správy