Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Prešovčania zaplatia daň za byty takmer ako v Bratislave
Zdielať na

Prešovčania zaplatia daň za byty takmer ako v Bratislave

Zdroj: TV JOJ

Kým Prešovčania zaplatia za byty osem korún za meter štvorcový, v Trnave, Nitre a Trenčíne je to sedem korún, v Banskej Bystrici zaplatia päť korún a v Žiline iba štyri koruny.

Primátor Prešova Pavel Hagyari presadil od januára 2008 daň za byty, ktorá je takmer na úrovni, ktorú musia obyvatelia platiť v Bratislave. Povedal to na dnešnej tlačovej besede mestský poslanec a podpredseda klubu KDH, SDKÚ-DS Juraj Hurný.

Kým Prešovčania zaplatia za byty osem korún za meter štvorcový, v Trnave, Nitre a Trenčíne je to sedem korún, v Banskej Bystrici zaplatia päť korún a Žilina svojim občanom stanovila sumu iba štyri koruny, argumentoval Hurný.

Ak by prešiel pôvodný návrh Hagyariho, Prešovčania by zaplatili ešte viac, rovných 10 korún za meter štvorcový. "Primátor tak možno konal preto, lebo málo času trávi v Prešove a neuvedomuje si, že kúpyschopnosť obyvateľov Sekčova v Prešove je omnoho nižšia ako obyvateľov bratislavského Lamača alebo Devínskej Novej Vsi," uviedol Hurný.

Osobne je presvedčený, že aj daň z nehnuteľností je v Prešove príliš vysoká a patrí rovnako k jednej z najvyšších na Slovensku. K názoru Hurného sa pridal aj predseda klubu a poslanec za KDH Stanislav Kahanec.

Podľa jeho dnešného vyjadrenia, mesto malo hľadať rezervy v efektívnom nakladaní s mestským majetkom, lepším hospodárením v mestských podnikoch, pri investičných akciách prísnym výberovým konaním a pri predajoch mestského majetku získaním dobrej sumy.

Podľa šéfov poslaneckého klubu pravicoví poslanci pri zmene všeobecne záväzného nariadenia týkajúceho sa mestských daní za predložený návrh nehlasovali.

Klub KDH, SDKÚ-DS po voľbách stratil väčšinu v prešovskom mestskom parlamente, keď z radov KDH odošli traja poslanci a pridali sa k nezávislým, ktorí hlasujú spoločne s poslaneckým klubom Smer-SD, ĽS-HZDS, SNS.

Zdielať na

Najčítanejšie správy