Skoro jasno
20°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Sudca Škultéty opäť čelí obžalobe z korupcie
Zdielať na

Sudca Škultéty opäť čelí obžalobe z korupcie

Zdroj: TV JOJ

Škultéty je prvým slovenským sudcom, ktorý sa pre korupciu posadil na lavicu obžalovaných.

Petržalský sudca Igor Škultéty opäť čelí obžalobe z korupcie. Po tom, čo mu vlani Najvyšší súd zrušil dvojročný trest väzenia, podala prokuratúra novú obžalobu, ktorou sa už zaoberá Špeciálny súd. Napísal to dnes denník Pravda.

Škultéty je prvým slovenským sudcom, ktorý sa pre korupciu posadil na lavicu obžalovaných. Podľa hovorkyne Špeciálneho súdu Kataríny Kudjákovej sa Škultétyho spisom už zaoberá špeciálny sudca. "Termín pojednávania zatiaľ nebol vytýčený," citoval denník hovorkyňu.

Škultéty vzal podľa prokuratúry v roku 2002 úplatok 70.000 korún za to, že zmierni trest pre jedného z obžalovaných v prípade, ktorý viedol. Preberanie peňazí však sledovala polícia a sudcu zatkla. Škultéty v minulosti tvrdil, že išlo o vykonštruovaný komplot a peniaze mu niekto podstrčil.

Sudcu neskôr uznal za vinného Okresný súd v Malackách a vymeral mu trest dva roky väzenia. Verdikt však zrušil krajský súd, čo neskôr potvrdil aj Najvyšší súd. Podľa vyšších súdov boli totiž v procese porušené Škultétyho práva na obhajobu a zanedbané viaceré dôkazy. Kauzu preto musela znovu posudzovať prokuratúra.

Denník pripomenul, že na Slovensku doposiaľ nebol za korupciu právoplatne potrestaný žiaden sudca. Škultéty je napriek trestnému stíhaniu naďalej sudcom, až do právoplatného ukončenia kauzy má však pozastavený výkon funkcie.

Zdielať na

Najčítanejšie správy