Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Študenti budú chodiť na ročné študijné pobyty za štátne peniaze
Zdielať na

Študenti budú chodiť na ročné študijné pobyty za štátne peniaze

Zdroj: TV JOJ

Jedným z hlavných kritérií by mali byť výsledky v škole. Premiér odhaduje, že náklady na jedného študenta budú približne štvrť milióna korún.

Už od nového školského roka chce vláda naštartovať projekt ročných štipendijných pobytov slovenských študentov v zahraničí. Študenti tretích ročníkov stredných škôl by mali mať možnosť za peniaze štátu absolvovať ročné štúdium vo Veľkej Británii, Francúzsku, Nemecku a Rusku, informoval študentov stredných škôl premiér Robert Fico na dnešnom stretnutí v Spišskej Novej Vsi.

Jedným z hlavných kritérií by mali byť výsledky v škole. Premiér odhaduje, že náklady na jedného študenta budú približne štvrť milióna korún. Zmyslom týchto pobytov by mala byť podľa predsedu vlády hlavne výučba jazyka. Podľa premiéra pôjde o "zaujímavý počet študentov v každom okrese." Možnosť takýchto študijných pobytov označil R. Fico za jeden z prínosov vstupu Slovenska do Európskej únie.

Na besede so študentmi rezonovalo aj zavedenie eura na Slovensku. Podľa premiéra to má pre Slovensko viac výhod ako nevýhod, "ale nezatvárame oči a pozorne budeme sledovať, čo sa deje."

Úlohou vlády bude podľa neho dohliadať na to, aby nedochádzalo k neodôvodnenému zvyšovaniu cien po zavedení eura. Premiér sa vyhol konkrétnej sume, pri ktorej sa bude slovenská koruna zamieňať za euro, ale "očakávame, že výmenný kurz by mal byť nižší ako je teraz," povedal R. Fico.

Premiér zdôraznil, že ak by zavedenie eura prinieslo viac nevýhod, Slovensko by sa nesnažilo prijať spoločnú európsku menu k 1. januáru 2009.

Predseda vlády sa venoval aj otázkam zahraničnej politiky. Zdôraznil, že vstup Slovenska do schengenského priestoru neznamenal zánik hraníc, ale len zánik hraničných kontrol a hraničných priechodov. Ako uviedol, "vláda Slovenskej republiky v roku 2006 povedala, že sa nebude jednostranne orientovať na USA."

Základom pôsobenia Slovenska musí podľa Fica ostať Európska únia a Severoatlantická aliancia. Premiér odpovedal aj na otázky študentov týkajúce sa slovensko-maďarských vzťahov. "Naše vzťahy sú normálne a štandardné," povedal.

Podľa neho svedčí o tom aj skutočnosť, že pozval svojho maďarského kolegu na návštevu Slovenska. "Verím, že maďarský premiér čoskoro príde na Slovensko," dodal Fico. Na otázku, aký je jeho postoj k vstupu Turecka do Európskej únie, premiér odpovedal "Turecko je významná krajina. Ak bude plniť kritériá, tak nech sa stane členským štátom Európskej únie. Slovensko je ale malý hráč, aby o tom rozhodovalo."

Zdielať na

Najčítanejšie správy