Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kormorány devastujú naše rieky
Zdielať na

Kormorány devastujú naše rieky

Na našich riekach spôsobujú veľké škody. Za jeden deň tu zničia asi 4 tony rýb. <b>Pozrite si VIDEO</b> Viac v Novinách TV JOJ

Osem až deväť tisíc kormoránov k nám, najmä z Poľska priletí každý rok v zime. Na našich riekach spôsobujú veľké škody. Za jeden deň tu zničia asi 4 tony rýb. Na rieke Orave a hornom Váhu už pre ich drancovanie vymizla väčšina pôvodných rýb. Aj kvôli tomu teraz poľovačku na kormorány povolili.

Rybári sú zhrození. Kormorán spôsobil na rieke Orave a hornom Váhu ekologickú katastrofu. Kŕdle dravých kormoránov každý deň devastujú rieky. Jeden zožerie za deň aj pol kila rýb. Zo severného Poľska a zamrznutých priehrad ich na naše tečúce rieky vyhnal hlad.

Podľa Ing. Zontága, rybárskeho hospodára "300 kormoránov na Váhu, to je 150 kilogramov rýb denne."

Rýb však zlikvidujú určite viac. Ak chytia väčšiu rybu, ktorá im neprejde krkom, nechajú ju na brehu. Naviac každý kormorán má v sebe množstvo parazitických červov.

"Tieto dlhodobo chránené čierne šípy nemajú prirodzeného nepriateľa a ich počet sa rapídne zvýšil. Napriek ostrému nesúhlasu ornitológov, ministerstvo životného prostredia povolilo ich odstrel na výnimku. Rybári si na poľovačku zavolali poľovníkov so psami," prehlásil Ing. Zontág.

Kormorán je inteligentný vták, ktorý sa ťažko loví. Poľovníci na zostrelenie jedného kormorána minú aj 10 brokov. Je veľmi plachý. Na jednej poľovačke zostrelia často iba dva - tri kusy.

Štátna ochrana prírody vo svojom stanovisku odporučila odsúhlasiť odstrel kormoránov.

Viac sa dozviete v dnešných Novinách TV JOJ.

Zdielať na

Najčítanejšie správy