Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vianočnou špecialitou juhu, opekance s karamelom
Zdielať na

Vianočnou špecialitou juhu, opekance s karamelom

Zdroj: Robyn Lee/ilustračné

Na štedrovečernom stole sa často objavujú špeciality, ktoré gazdinky pripravujú iba raz za rok.

Na štedrovečernom stole sa často objavujú špeciality, ktoré gazdinky pripravujú iba raz za rok. Takýmto jedlom sú v maďarských rodinách na juhu stredného Slovenska napríklad opekance s makom zaliate karamelovým sirupom. Tradičné opekance vraj nechýbajú v žiadnej z rodín, kde sa ešte dodržiavajú vianočné zvyky.

"Veľa našich známych takto opekance na Vianoce pripravuje," povedala ČTK Mária Máková z Fiľakova. Vianočnú pochúťku podľa nej varia aj na Gemeri v okolí Rimavskej Soboty, ale aj v maďarskom Salgótarjáne.
    

Tradičné opekance pripravené z kysnutého cesta uvaria a zasypú mletým makom. Jedinečnú chuť im podľa Mákovej dá práve sirup pripravený zo skaramelizovaného cukru, ktorý sa postupne zriedi tak, aby sa s ním dali opekance zaliať.

"Toto jedlo však robím iba raz do roka," dodala.
    

Podľa etnografky Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote Oľgy Bodorovej sa obsah štedrovečerného stola podľa regiónov a príslušnosti k cirkvi pomerne dosť rozlišoval. Okrem rozdielov v príprave opekancov v slovenských a maďarských rodinách varili napríklad v Novohrade namiesto tradičnej kapustnice kyslú hubovú polievku.

Zdielať na

Najčítanejšie správy