Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pozor na vianočné nástrahy siekt
Zdielať na

Pozor na vianočné nástrahy siekt

Zdroj: ilustračné/Ringo Ichigo

Vianočné sviatky nemusia byť iba chvíľami oddychu. Je to aj čas, keď na nás číhajú aj rôzne nástrahy. Odborníci varujú nielen pred prejedaním sa, ale i pred rizikami pôsobenia rôznych siekt a deštrukčných hnutí.

Vianočné sviatky nemusia byť iba chvíľami oddychu. Je to aj čas, keď na nás číhajú všakovaké nástrahy. Odborníci varujú nielen pred prejedaním sa, ale i pred rizikami pôsobenia siekt a deštrukčných hnutí.

Tie využívajú práve vianočný čas na získavanie nových prívržencov. Ľuďom sa náborári zo siekt prihovárajú pod rôznymi zámienkami. Je jedno, či ide o nevinne pôsobiaci pacifistický beh, zbierku hračiek pre vojnou sužované deti, finančné poradenstvo, predaj „filozofickej“ literatúry, koncert, recitál, výstavu, či rozdávanie vegetariánskeho jedla na ulici.

Za takouto činorodosťou sú nezriedka skryté práve sekty, ktoré pomaly prenikajú takmer všade – do škôl, ulíc, úradov, či firiem. Človek sa im už iba ťažko vyhne a vždy je tu riziko, že im môže podľahnúť.

Odborníci preto vystríhajú, aby sme boli počas sviatočných dní mimoriadne ostražití. Experti totiž každoročne registrujú zvýšenú aktivitu sektárskych hnutí práve v predvianočnom období. Ľudia by si preto mali dávať ešte väčší pozor.

Týka sa to najmä tých, ktorí sa počas Vianoc cítia osamelí, alebo trpia pochmúrnou náladou. Práve takéto pocity dokážu veľmi dobre vystriehnuť náborári z deštrukčných hnutí  a napokon zlomiť človeka, aby sa k nim pridal.

Človek by nemal ani v predvianočnej atmosfére nabitej láskou a nehou zabúdať na kritické myslenie. Mal by tiež dávať pozor na určité prejavy správania aktivistov.

Podľa Ivany Škodovej,  ktorá sa už dlhé roky venuje pôsobeniu deštrukčných hnutí, by ľuďom malo byť podozrivé najmä priveľmi priateľské a dôverné správanie náborárov. Spozornieť by sme mali aj pri otázkach na univerzálne platné hodnoty, napríklad o mieri, šťastí, pokoji či pomoci hladujúcim. "Podozrivé je, ak nám aktivisti ponúkajú i riešenie všetkých problémov a počas rozhovoru cieľavedome pátrajú po nedostatkoch a ťažkostiach okoloidúceho," vystríha Škodová. 

Typickým znakom sporných združení je, že o nás chcú získať čo najviac informácií, o sebe a ich spolku pritom rozprávajú tajuplne a všeobecne. Príslušníci siekt tiež neváhajú a prakticky po pár minútach rozhovoru sa snažia ľudí dotiahnuť na ich akcie.

 „Predtým, ako pôjdete na takéto podujatie, vždy si najskôr získajte čo najviac informácií – najmä od bývalých členov združenia, ale i z odborných publikácií či aspoň z časopisov," radí Škodová.

Zdielať na

Najčítanejšie správy