Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Učitelia a rodičia protestujú proti zrušeniu integrovanej ZŠ
Zdielať na

Učitelia a rodičia protestujú proti zrušeniu integrovanej ZŠ

Zdroj: inx/ilustračné

O čiu diktatúru to tu ide? V popradskej integrovanej škole sa spolu so zdravými deťmi učí aj 49 detí, z ktorých je 29 telesne postihnutých a ďalších 20 detí má špeciálne vývinové problémy. Chcú ich vysťahovať na okraj mesta.

Pedagógovia a rodičia žiakov z integrovanej Základnej školy na Ulici Mládeže v Poprade žiadajú poslancov Mestského zastupiteľstva v Poprade o prehodnotenie rozhodnutia z 29. novembra, ktorým schválili zrušenie školy.

Zároveň žiadajú, aby na najbližšom rokovaní rozhodli o zachovaní tejto základnej školy. V škole sa spolu so zdravými deťmi učí aj 49 detí, z ktorých je 29 telesne postihnutých a ďalších 20 detí má špeciálne vývinové problémy. Na tlačovej besede školy o tom dnes informovala riaditeľka školy Marta Stankovenová.

Podľa riaditeľky školy ide o jedinečnú školu nielen v meste, ale i v okrese a širšom okolí. Podľa viacerých rodičov i učiteľov poslanci mestského zastupiteľstva rozhodli o zrušení školy bez akejkoľvek hlbšej analýzy.

Za sťahovaním postihnutých detí do ZŠ Tajovského je podľa rodičov iný záujem a nie snaha vytvoriť im lepšie podmienky. Podľa nich sa priamo na zastupiteľstve preriekol predseda racionalizačnej komisie Milan Lučivjanský, podľa ktorého by sa malo do priestorov školy presťahovať reálne gymnázium.

Za konflikt záujmov považujú rodičia aj skutočnosť, že členom racionalizačnej komisie bol riaditeľ gymnázia, ktoré by sa malo presťahovať do priestorov ZŠ Mládeže.

Postup pri schvaľovaní Koncepcie rozvoja školstva, ktorá navrhuje zrušenie troch základných škôl, vrátane ZŠ Mládeže, kritizovala aj poslankyňa mestského zastupiteľstva Helena Mezenská. Podľa nej poslanci nemali Koncepciu pred rokovaním k dispozícii.

Tú si mohli pozrieť len spolu s ostatnými počas prezentácie, ktorú predniesol priamo na rokovaní predseda racionalizačnej komisie Milan Lučivjanský. Schválenú Koncepciu dodnes nemajú poslanci ani riaditeľka školy. Podľa Mezenskej je neprípustné, aby pri príprave takýchto koncepčných materiálov chýbali rodičia a verejnosť.

Do vybavenia školy vložilo Občianske združenie pre telesne postihnutých v Poprade viac ako päť miliónov korún. Ďalšie prostriedky sú podľa predsedníčky združenia Jozefíny Pekarčíkovej vo vecných daroch a práci rodičov.

Rozhodnutie o presune postihnutých detí na ZŠ Tajovského pociťujú rodičia ako diskrimináciu a snahu o odsunutie zdravotne postihnutých na okraj spoločnosti i samotného mesta, keďže ZŠ Tajovského sa nachádza na okraji sídliska Juh.

Integrácii postihnutých detí sa v ZŠ Mládeže venujú už 12 rokov. Od tohto školského roku tu pôsobí aj Združená stredná umelecká škola v Kežmarku, ktorá tu vytvorila triedu pre postihnutých žiakov.

ZŠ Mládeže ako jediná škola v Poprade má plavecký bazén, ktorý využívajú postihnuté deti na rehabilitáciu. Nachádzajú sa tu špeciálne učebne prispôsobené pre postihnuté deti. Nespokojnosť so zrušením školy vyjadrili aj rodičia zdravých detí, ktoré sa obávajú zániku športových tried.

ZŠ Mládeže sa už dlhodobo orientuje na volejbal. Podľa jedného z rodičov má ZŠ Tajovského jednu telocvičňu, aj to nevyhovujúcu, na ZŠ Mládeže sú dve, z toho jedna vhodná aj na volejbal. Za zachovanie školy bojujú rodičia aj petičnou akciou.

Zdielať na

Najčítanejšie správy