Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dzurinda s pozemkom nekšeftoval, zdedil ho
Zdielať na

Dzurinda s pozemkom nekšeftoval, zdedil ho

Zdroj: TV JOJ

Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda sa ostro ohradil voči kritike premiéra Roberta Fica.

Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda sa ostro ohradil voči kritike premiéra Roberta Fica, že v roku 2001 reštitúciou získal pozemky v Spišskej Novej Vsi.

Podľa neho Fico sa usvedčil takýmto obvinením. Dzurinda tvrdí, že ich získal po svojej nebohej mame a boli to reštituované pozemky po dedovi.

"Nič som nekúpil, nič som nepredal, s ničím som nekšeftoval, iba som zdedil," povedal pred novinármi Dzurinda.

Podľa neho Slovenský pozemkový fond rozhodol v roku 1996, pričom zákon o reštitúciách platil od roku 1991, k pozemkom sa dostal v roku 2001. Odmietol tak, že by sa k nim dostal expresne rýchlo. Nesúhlasí ani s Ficovou poznámkou, ktorá súvisela s dvoma rôznymi výmermi pozemkov.

Podľa Dzurindu dedo vlastnil pozemky v najlepšej časti Spišskej Novej Vsi, keď mu ich zobrali komunisti, postavili na nich fabriky. V reštitúcii mu preto pridelili väčší pozemok ako náhradu.

Dzurinda si myslí, že Fico má veľký strach a pripomenul, že premiér získal pôdu v najlukratívnejšej časti Bratislavy a "značne zbohatol".

Ďalej uviedol, že mu bol nepríjemný vtip premiéra, že prepil peniaze. Podľa neho to bolo "veľmi nedôstojné".

Bývalý premiér si však tiež neodpustil vtipkovanie. Keď sa dozvedel, aké sú otázky na pravidelnú parlamentnú Hodinu otázok, uvažoval, čo bude pestovať na získanom poli. Rozhodol sa pre zemiaky.

Dnes ráno sa o tom rozprával so svojimi priateľmi a vymyslel, že zo zemiakov bude páliť pálenku. "Pán Fico bude pestovať víno, ja pálenku a budeme bartrovať," podotkol s úsmevom Dzurinda.

Fico počas dnešnej Hodiny otázok hovoril o Dzurindových pozemkoch, lebo dostal otázky od poslancov za Smer-SD. Dzurindovi vyčítal, že reštitúciou získal o 1 300 štvorcových metrov ornej pôdy viac ako ich rodine bolo v minulosti odňaté. Poukázal aj na to, že reštitúcia sa urobila expresne rýchlo.

Fico ďalej povedal, že sa nikdy nezníži k tomu, aby sa v reštitúciách predstaviteľov SDKÚ-DS hrabal. "Ja som ani nereštituoval, ani nekupoval od reštituenta a najmä nezveľaďujem svoj majetok v čase, keď som predseda vlády SR."

Premiér zdôraznil, že nechce využiť položenú otázku na hrabanie sa v niekoho majetkoch, aj keď dôvody by na to boli. "Opozícia nás v jednom kuse provokuje, ale my sa na takýto štýl politiky vyprovokovať nedáme."

Vzápätí si však spomenul, ako pred voľbami čítal z novín o majetkových pomeroch bývalého premiéra, že má byt zaťažený hypotékou, 11-ročný Golf a pár korún úspor. "A pritom za osem rokov ako predseda vlády zarobil okolo osem miliónov korún v čistom, legálne. Tak asi ostatné peniaze prepil, keď nie je schopný priznať legálne uvádzané peniaze, ktoré zarobil," dodal Fico.

Zdielať na

Najčítanejšie správy