Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Úžerníka zneužívajúceho Rómov, odsúdili na tri roky
Zdielať na

Úžerníka zneužívajúceho Rómov, odsúdili na tri roky

Zdroj: TV JOJ

Tri roky strávi vo väzení úžerník, ktorý od časti žilinských Rómov niekoľko rokov žiadal neprimerane vysoké úroky za poskytovanie finančných pôžičiek.

Tri roky strávi vo väzení úžerník, ktorý od časti žilinských Rómov niekoľko rokov žiadal neprimerane vysoké úroky za poskytovanie finančných pôžičiek. V uplynulých dňoch o tom rozhodol Krajský súd v Žiline, ktorý tak potvrdil predchádzajúce rozhodnutie tamojšieho okresného súdu. ČTK o tom dnes informovala Ingrid Šamajová zo žilinskej okresnej prokuratúry.

"Úžerník požičiaval sociálne slabším občanom na Bratislavskej ulici v Žiline peniaze a za túto pôžičku následne žiadal i 100-percentný úrok," dodala Šamajová.

Vlani podľa nej jeden z Rómov na prokuratúre oznámil, že si od úžerníka v roku 2004 požičal 2000 korún. Odsúdený muž však od neho časom požadoval vrátenie až 70.000 Sk. Následne sa prihlásili aj ďalší Rómovia, ktorí sa stali obeťami úžerníka. Pri vymáhaní peňazí údajne muž neváhal použiť ani násilie.

Úžerník bol podľa Šamajovej v minulosti odsúdený za korupciu. Jednému z policajtov vraj ponúkol úplatok, aby ho upozornil na akcie zamerané na úžeru.

Zneužívanie Rómov úžerníkmi je na Slovensku už niekoľkoročný problém. Podľa dostupných informácií sa polícii darí ročne objasniť maximálne iba niekoľko desiatok takýchto prípadov.

Postihnutí Rómovia sa totiž mnohokrát boja vypovedať alebo zo strachu pred skupinami úžerníkov menia výpovede v ich prospech. České médiá pred časom upozornili, že v Česku sa skrývajú stovky Rómov, ktorí ušli zo Slovenska pred úžerníkmi.

Zdielať na

Najčítanejšie správy