Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V anestetiku z nemocnice nenašli klebsielu
Zdielať na

V anestetiku z nemocnice nenašli klebsielu

Zdroj: skumavky farebne/ilustračné

V ampulkách anestetika Propofol, ktoré otvorili kontrolóri až v laboratóriu, sa nenašli mikroorganizmy klebsiela species.

V ampulkách anestetika Propofol, ktoré otvorili kontrolóri až v laboratóriu, sa nenašli mikroorganizmy klebsiela species. Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) neskúmal ampulky, ktoré otvoril personál v nemocnici.

"My sme preberali originálne ampulky, ktoré nám doručili z levickej nemocnice a od dodávateľa," povedal dnes pre agentúru SITA Ľubomír Šimkovič zo ŠÚKL s tým, že "kontaminácia mikroorganizmom klebsiela sa nepotvrdila". Pracovníci ŠÚKL robia ešte mikrobiologickú kontrolu kvality lieku. "Ide o dlhodobé testovanie, ktoré potrvá asi mesiac," dodal Šimkovič.

Šimkovič nevedel povedať, či ŠÚKL bude skúmať aj tie ampulky, ktoré otvorili ešte v nemocnici. Pavol Gibala zo ŠÚKL 31. októbra pre agentúru SITA povedal, že "v použitej ampulke sa našli mikroorganizmy". Šimkovič tvrdí, že išlo o zistenia levického súkromného laboratória.

Naďalej zostáva nejasné, ako sa štyri deti a jeden muž, ktorých operovali v levickej nemocnici, infikovali baktériou klebsiela species, čo im spôsobilo ťažké zdravotné komplikácie. Baktéria klebsiela species sa nepotvrdila ani u zdravotníckeho personálu, ani v operačnej sále traumatológie, kde sa pacienti nakazili. V poriadku boli aj ostatné operačné sály v nemocnici.

V levickej nemocnici platí zákaz plánovaných operácií až do vyšetrenia prípadu infikovania piatich ľudí baktériou. Povolené sú len urgentné chirurgické zákroky. "Zákaz zrušíme, keď sa zistí a odstráni príčina toho, prečo prišlo k ohrozeniu života piatich ľudí, u ktorých ešte ani nevieme, či nebudú mať trvalé následky na zdraví," povedal 14. novembra pre agentúru SITA hlavný lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Ľubomír Ševčík.

Prípadom sa zaoberá aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Leviciach. V súčasnosti skúma chorobopisy nakazených pacientov..
   

Zdielať na

Najčítanejšie správy