Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Majského prípad je opäť na Špeciálnom súde
Zdielať na

Majského prípad je opäť na Špeciálnom súde

Zdroj: TV JOJ

Podnikateľa minulý mesiac pustili z väzenia, teraz sa o neho zaujíma Špeciálny súd

Prípadom kontroverzného podnikateľa Jozefa Majského sa už opäť zaoberá Špeciálny súd.

Z Najvyššieho súdu dnes totiž obdržal rozhodnutie o zrušení jeho rozsudku, ktorým v apríli vymeral Majskému za údajné tunelovanie skrachovaných nebankových spoločnosti Horizont Slovakia a BMG Invest 12 rokov väzenia.

Najvyšší súd zrušil rozhodnutie Špeciálneho súdu minulý mesiac, prvostupňový súd sa totiž podľa neho v procese dopustil vážnych chýb. "Uznesenie, ktorým bol zrušený rozsudok Špeciálneho súdu, má 58 strán. S jeho obsahom sa senát oboznámi a pri opätovnom prejednaní sa bude riadiť pokynmi nadriadeného súdu," povedala ČTK hovorkyňa Špeciálneho súdu Katarína Kudjáková. Kedy bude vypísané prvé pojednávanie, však uviesť nevedela.

Špeciálny súd, ktorý sa zaoberá prípadmi korupcie či organizovaného zločinu, bude musieť spolu s Majského prípadom znovu rozhodnúť aj o jeho údajných komplicoch Dávidovi Brtvovi a Patrikovi Pachingerovi, ktorých prípad Najvyšší súd tiež vrátil na nové prerokovanie.

Majský bol v minulosti považovaný za vplyvného podnikateľa a významného sponzora niekoľkých politických strán. Počas procesu v prípade údajného tunelovania nebankových spoločností bol niekoľkokrát vo vyšetrovacej väzbe.

Naposledy sa dostal na slobodu minulý mesiac po tom, čo jeho prepustenie nariadil Ústavný súd. Špeciálny súd ho dal zatknúť koncom minulého roka po tom, čo si údajne nepreberal súdne zásielky. Majský sa pred tým viackrát nedostavil na pojednávanie pre údajné zdravotné problémy.

V prípade skrachovaného Horizontu a BMG už boli právoplatne odsúdení ich manažéri na čele s Vladimírom Frunim, ktorý si odpykáva 11,5-ročný trest. Krach nebankových spoločností pred vyše piatimi rokmi pripravil desaťtisíce klientov spolu o miliardové úspory. Firmy podľa súdov fungovali ako takzvané pyramídové hry - teda výnosy nevyplácali zo skutočných ziskov, ale z peňazí ďalších vkladateľov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy