Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rodáci prišli darovať krv pre popálenú Janku
Zdielať na

Rodáci prišli darovať krv pre popálenú Janku

Zdroj: joj.sk

Ľudia z Podturne chcú pomôcť Janke, ktorá utrpela popáleniny pri výbuchu kotla 2. novembra

Vyše 70 dobrovoľných darcov krvi z obci Podtureň (okres Liptovský Mikuláš) a okolia prišlo dnes do Transfúznej stanice Nemocnice Košice-Šaca 1. súkromnej nemocnice darovať krv, aby tak pomohli svojej rodáčke, dvadsaťsedemročnej Janke, ktorá utrpela popáleniny pri výbuchu kotla 2. novembra.

"Dnes sa začala séria operácií, pri ktorých bude tím lekárov odstraňovať popálené nekrotické časti kože a nahrádzať ich dočasnými krytmi, ktoré pochádzajú z našej tkanivovej banky. Operačné zákroky sú spojené s veľkou stratou krvi - na 1 cm2 je potrebných 1,5 ml krvi, preto sme veľmi vďační všetkým darcom, ktorí cestovali takú diaľku, aby pomohli," povedala hovorkyňa prvej súkromnej nemocnice Denisa Vančíková.

Ako agentúru SITA informovala Vančíková, Janka je po popáleninovom šoku stabilizovaná, naďalej je však jej stav vážny. Na 65 percentách tela má popáleniny, z toho 45 percent sú popáleniny III. stupňa.

Okrem popálenín má zlomeninu pravého ramena a tržné rany na dolnej časti trupu spôsobené pravdepodobne lietajúcimi predmetmi pri výbuchu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy